Jeugddienst en Jeugdraad OPWIJK organiseren: “Oorverdovend doet me niks!”

C21

Jeugddienst en Jeugdraad OPWIJK organiseren: “Oorverdovend doet me niks!”

Editiepajot_opwijk_wedstrijd_gehoorschade_foto_ep
 

De problematiek rond gehoorschade is brandend actueel. Jongeren zijn zich vaak bewust van de risico’s van bijvoorbeeld luide muziek, maar uit onderzoek blijkt dat dit besef niet of niet altijd in de praktijk wordt omgezet. Vorig jaar werden verscheidene campagnes gelanceerd: “Wees Niet Doof” (Provinciale Jeugddienst) en “Minder is de Max” (Vlaamse Overheid i.s.m. Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid). Ook de gemeentelijke jeugddienst en jeugdraad willen hun steentje bijdragen door deze problematiek onder de aandacht te brengen.

Recent onderzoek van Prof. Dr. Van de Heyning toont aan dat gehoorschade bij jongeren ten gevolge van te luide muziek toeneemt. 80% van de ondervraagden gebruikt draagbare audiospelers. Daarvan zet 45% de volumeknop op 75 tot 100% van de capaciteit. Van de 19 tot 20-jarigen ondervindt maar liefst 80% tijdelijk oorsuizen na het uitgaan, 15% ervaart zelfs constante oorsuizingen.
MP3-spelers, iPods etc. zijn leuke snufjes voor jongeren. Helaas wordt hiermee niet altijd even bewust omgegaan en zet men de volumeknop onbezonnen hoger.
Vooral wanneer men gedurende langere tijd aan te hoge frequenties wordt blootgesteld, kan dit schade toebrengen aan het gehoor. De schade is niet altijd onmiddellijk waarneembaar, waardoor mensen hun gedrag niet of moeilijker aanpassen. Net hierin schuilt het grootste gevaar. Uit het onderzoek blijkt dat 74% van de ondervraagden niet wakker ligt van gehoorverlies. Sensibilisering is dus absoluut noodzakelijk.
“Dit was ook het standpunt van de Opwijkse jeugdraad en dus werd de preventie van gehoorschade als doelstelling opgenomen in het Jeugdbeleidsplan 2011 – 2013. Het gemeentebestuur en de jeugdraad hechten veel belang aan dit thema”, vertelt schepen van jeugd Marijke De Vis. “Het is echter niet gemakkelijk om jongeren warm te maken voor dit thema. In het voorjaar organiseerde jeugdhuis Nijdrop, in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant, een infoavond rond gehoorschade. Met een infoavond bereik je een beperkt publiek, waar jongeren niet toe behoren. Daarom beslisten we om een actie op poten te zetten die meer aansluit bij hun leefwereld.”
Stan Van Samang ondersteunt de campagne
Deze actie kreeg de veelzeggende titel “Oorverdovend doet me niks!” en krijgt de steun van steracteur en sterartiest Stan Van Samang. “We waren op zoek naar een bekend gezicht om de actie wat opvallender te maken. Stan Van Samang is goed gekend bij jongeren en is ook het thema genegen,” aldus Marijke De Vis.
Stan, die een paar weken geleden nog op Popwijk schitterde, legt uit waarom hij zijn gezicht leende voor deze campagne: “Toen ik de vraag kreeg om deze campagne te ondersteunen, was ik onmiddellijk verkocht. Als muzikant zijn mijn stem en mijn oren mijn belangrijkste werkmiddelen. Ik doe er dan ook alles aan om ze zo goed mogelijk te beschermen. Ik treed bijvoorbeeld altijd op met in-ears zodat ik zelf het volume in mijn oren kan bepalen. Tijdens een concertbezoek bescherm ik mijn oren met op maat gemaakte oortjes. Via deze campagne wil ik de jongeren oproepen om ook goed voor hun oren te zorgen.”
De wedstrijd
Via affiches, flyers, de website jopwijk.be en de Facebookpagina van de Opwijkse jeugddienst en jeugdraad worden Opwijkse jongeren tussen 16 en 25 jaar opgeroepen om, net als Stan, een leuke foto te maken over het thema gehoorschade. Deze foto moet gepost worden op de Facebookpagina en de inzender moet proberen om zoveel mogelijk ‘likes’ of ‘vind ik leuk’-stemmen bijeen te sprokkelen. De wedstrijd loopt van 7 november tot en met 30 november. De drie foto’s met de meeste stemmen worden beloond. Zij winnen een set op maat gemaakte oordopjes.
Aaron De Coninck, voorzitter van de gemeentelijke jeugdraad, licht toe: “We kwamen al snel tot het idee om een wedstrijd te organiseren waarbij de winnaars een set op maat gemaakte oordopjes kunnen winnen. Dit is de meest aangewezen manier om je oren te beschermen, maar jammer genoeg hangt er een serieus prijskaartje aan vast. Voor jongeren kan dit een belemmerende factor zijn. We schenken de oordopjes dus met veel plezier aan de winnaars!”
Alle informatie en het wedstrijdreglement kan u raadplegen op onze jeugdsite www.jopwijk.be .
Contactpersonen:
Kelly De Jonghe – Jeugddienst – 052/36.51.60 – kelly.dejonghe@opwijk.be  
Marijke De Vis – Schepen van Jeugd – 0479/98.42.74 – marijke.devis@opwijk.be
Aaron De Coninck – voorzitter Jeugdraad – 0476/53.19.00 - deconinckaaron@hotmail.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 nov 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief