Provincieraad VLAAMS-BRABANT zet licht op groen voor fietstracé OPWIJK – MERCHTEM - ASSE

C21

Provincieraad VLAAMS-BRABANT zet licht op groen voor fietstracé OPWIJK – MERCHTEM - ASSE

Julien_dekeyser_2011_b_p200
Gedeputeerde Julien Dekeyser (ep)

Dinsdag heeft de provincieraad een principieel akkoord gegeven voor een fietsverbinding Opwijk-Merchtem-Asse. Als alles volgens plan verloopt dan ligt er daar over vijf jaar een hoogwaardige fietsverbinding voor pendelaars, scholieren en inwoners van Opwijk, Merchtem en Asse.

Veilige fietsweg langs de spoorlijn
“De toekomstige fietsweg Opwijk-Merchtem-Asse (OMA) telt ongeveer 12 km en loopt grotendeels langs de spoorlijn Dendermonde-Brussel”, vertelt gedeputeerde Julien Dekeyser. “Het vervolg van de route - van het station van Asse naar Brussel - wordt de OMA-B-route genoemd. Deze 'fietssnelweg' moet een veilig en aantrekkelijk alternatief vormen voor het fietsen langs de drukke N9. Ze zal het station en het researchpark van Zellik en het UZ Jette vlot bereikbaar maken per fiets”.
“De OMA-route maakt op verschillende plaatsen gebruik van bestaande (stukken) fietswegen en rustige wegen. Voor andere stukken zal nog heel wat studie- en ander voorbereidend werk nodig zijn. De provincie start hiervoor het studiewerk op. Nadien staan de gemeenten in voor de uitvoering. Ze zullen daarvoor een beroep kunnen doen op financiering vanuit het fietsfonds”, verduidelijkt gedeputeerde Dekeyser.
 De OMA-route zal een veilige, rustige en comfortabele fietsverbinding worden tussen de woonkernen, schoolomgevingen en de stationsomgevingen van Opwijk, Merchtem, Mollem (Asse) en Asse.
Het vervolg van de OMA-route verbindt het kleinstedelijke gebied van Asse met Brussel en zal bedrijventerreinen ontsluiten. Hier zal vrij snel gestart worden met de aanleg van het traject tussen het station van Asse en de Petrus Ascanusstraat.
Timing
Nu de provincieraad haar principeakkoord heeft gegeven wordt volgende timing vooropgesteld:
•2012-2013: toewijzen en starten studieopdracht
•2013-2014: uitvoering van de studieopdracht
•2014-2015: goedkeuring ontwerp, grondinnemingen
•2015-2017: toewijzen en uitvoeren van de werken
Mobiliteitsknoop ontwarren: alle beetjes helpen
De provincie beschouwt het stimuleren van verschillende vervoersmodi als oplossing van het mobiliteitsprobleem. Daarom wordt ingezet op de aanleg van veilige fietsverbindingen.
Ongeveer 135.000 pendelaars komen uit de Brusselse randgemeenten. Als een deel van hen met de fiets zou pendelen, heeft dat een grote impact. Naast de route OMA-B in het noordwesten van Brussel heeft de provincie ook fietsprioriteiten vastgelegd voor de zone noordoost (luchthavenregio) en de zone zuid (Erasmusziekenhuis en VUB).
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief