De Vedderboom is het eerste museum van OPWIJK

C21

De Vedderboom is het eerste museum van OPWIJK

Dsc_3129
Het traditionele lint werd vervangen voor een strobaal waarbij schepen Jan Couck de eer kreeg om het landbouwmuseum plechtig te openen. Foto's © Steven Walravens
 
Dsc_3115
 
Dsc_3108
 
Dsc_3137
 

In de Opwijkse deelgemeente Mazenzele werd donderdag officieel het landbouwmuseum ‘De Vedderboom’ geopend. Schepen Jan Couck (N-VA) kreeg de eer om de strobaal door te knippen.

Ben en Leona Verhaevert uit de Schaapheuzel in Opwijk verzamelen al geruime tijd nostalgische landbouwwerktuigen. Ieder jaar met de Dag van de Landbouw stelden zij hun verzameling tentoon. Maar het echtpaar kreeg meer en meer aanvragen om de landbouwwerktuigen te komen bezichtigen.

Daarom besloten Ben en Leona om een feitelijke vereniging op te richten zodat ze ook een drankje kunnen serveren om uit de kosten te geraken en verder te investeren.

Het echtpaar beschikt al over honderden werktuigen en objecten en in de gepaste klederdracht geeft het koppel uitgebreid uitleg hoe men vroeger aan het werk ging en hoe hard men wel moest werken. Een aantal toestellen worden zelfs door Ben nog gebruikt om samen met zijn paard het veld te bewerken.

“De Vedderboom is het Mazels voor een verdeelboom, dit is het stuk hout dat op het veld gebruikt werd om twee paarden in te spannen. We hebben deze naam symbolisch gekozen omdat we beide dezelfde passie hebben en ons inspannen om dit aan de buitenwereld te laten zien.”

Dit weekend, zaterdag 15 en zondag 16 september zijn het open poortdagen bij ‘De Vedderboom’ en kan men er gratis terecht om een blik te werpen op de unieke verzameling. Nieuw dit jaar is een woonkamer die werd ingericht zoals destijds, waarbij de ouderen onder ons waarschijnlijk vele herinneringen worden bovengehaald.

Ben en Leona – Schaapheuzel 7, 1745 Mazenzele – 0478 42 52 86 – belverhaevert@hotmail.com

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2012
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief