OPWIJK - MOZA-IK zoekt schaakgrootmeester

C21

OPWIJK - MOZA-IK zoekt schaakgrootmeester

Editiepajot_opwijk_moza-ik_zoekt_schaakgrootmeester_foto_ingezonden
(foto ingezonden)
 

Begin december is er in MOZA-IK, onze gemeentelijke BLO-school, een nieuw project van start gegaan. De kinderen krijgen de mogelijkheid om tijdens de middagspeeltijd te schaken. Dit is hen aangeleerd door Annelore, een stagiaire orthopedagogie, die dit als project meenam doorheen haar stage.

Het geheel kadert in een zinvolle vrijetijdsbesteding tijdens de middagspeeltijd. Wij hebben al heel wat gedaan om onze speelplaats nog aantrekkelijker te maken en in te groenen. Vanzelf zijn er al heel wat ontspanningsmogelijkheden met onze speeltuin, ons amfitheater, onze wilgenhut voor de schoolverlaters, ons voetvalveld, ons basketbalveldje en de andere speelruimten. Op maandag en vrijdag zorgt de leerlingenraad voor muziek, zodat er ook kan gedanst worden. Tijdens de middag is er telkens voor een groep middagsport in de sporthal. Nu komt er nog het schaken bij.
Op deze manier krijgen de kinderen een extra keuze om hun speeltijd op een alternatieve, rustige manier door te brengen. Naast een nieuwe vaardigheid die de kinderen leren, is het ook stimulerend voor de cognitieve en emotionele ontwikkeling. Het is bovendien een prachtige vrijetijdsbesteding. Dit project werd enthousiast onthaald door de kinderen en natuurlijk stond de directeur hier positief tegenover. Er zijn zoveel geïnteresseerden dat wij schaakborden te kort hebben en wij de kinderen dus een beurtrol moeten toewijzen.
Wij kochten ook (levens)grote schaakstukken aan, want op de speelplaats was al een groot schaakbord in tegels voorzien, zodat wij op de speelplaats een groot spel kunnen spelen. Hierdoor kunnen wij het schaken nog meer in de belangstelling plaatsen.
Daarom denken we er aan een schaaktornooi te organiseren waarbij we op zoek gaan naar de schaakgrootmeester van de school. We zouden het zelfs groter willen zien en dus op zoek gaan naar de schaakgrootmeester van de Opwijkse basisscholen.
Daarom deze warme oproep aan alle Opwijkse scholen.
We zijn op zoek naar één afgevaardigde van elke Opwijkse basisschool die tijdens onze opendeurdag met jaarmarkt op dinsdagvoormiddag 25 juni vanaf 9u zich wil meten met de andere afgevaardigden en dus de finales wil en kan spelen op een groot schaakbord. Elke afgevaardigde krijgt een mooie prijs en een aandenken. Natuurlijk krijgt de winnaar de beker van schaakgrootmeester van de Opwijkse basisscholen uit de handen van onze burgemeester Albert Beerens en de schepen van onderwijs Vera De Koster.
Regels
Afhankelijk van de reacties zullen de kwart finales op gewone schaakborden worden gespeeld. De halve finale en de finale op het grote speelbord op de speelplaats.
Het gaat hierbij telkens om één spel, waarbij de bedenktijd wordt beperkt tot 1 minuut, alvorens de zet te doen. De spelers spelen zelfstandig en mogen uiteraard niet geholpen worden van buitenaf.
De kinderen kunnen bij ons dagelijks tijdens de middag oefenen en zijn benieuwd naar de andere Opwijkse talenten. Wij kijken uit naar de reacties hierop en naar de wedstrijden tijdens de jaarmarkt.

Voor meer informatie: www.moza-ik.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2013
ep
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief