Twee gemeenten winnen eerste OPWIJK En De Wereldbeker: MERCHTEM en ROOSDAAL bekroond voor communicatie met de burger

C21

Twee gemeenten winnen eerste OPWIJK En De Wereldbeker: MERCHTEM en ROOSDAAL bekroond voor communicatie met de burger

Editiepajot_opwijk_merchtem_roosdaal_wereldbeker_foto_ingezonden__1_
Schepen Ella De Neve en burgemeester Eddie De Block van Merchtem (ingezonden foto's)
 
Editiepajot_opwijk_merchtem_roosdaal_wereldbeker_foto_ingezonden__2_
Het College van Burgemeester en Schepenen van Roosdaal (ingezonden foto)
 
Editiepajot_opwijk_merchtem_roosdaal_wereldbeker_foto_ingezonden
ingezonden foto
 

De gemeenten Merchtem en Roosdaal zijn samen de eerste laureaat geworden van de Opwijk En De Wereldbeker. Die prijs wordt uitgereikt door Opwijk En De Wereld, een Opwijks bloggerscollectief met een eigenzinnige kijk op lokale politiek. De symbolische bekroning gaat jaarlijks naar een initiatief dat het betrekken van burgers bij lokaal beleid via meer en betere communicatie bevordert. Het Merchtems bestuur ontvangt de prijs omdat het dit jaar startte met een officiële Twitteraccount en aldus de jury “in haar communicatiebeleid mee evolueert met de hedendaagse realiteit en een doelgroep bereikt die nu ook interactief kan participeren.” Roosdaal organiseerde een online bevraging om de communicatie aan en met haar inwoners te optimaliseren.

Merchtem tweet
Sinds eind september 2013 beschikt de gemeente Merchtem over de officiële Twitteraccount @merchtem1785. Schepen Ella De Neve: “Naast de website en het gebruik van sms wil het gemeentebestuur ook de sociale media inzetten om de communicatie met de burger zo optimaal mogelijk te maken.” Via tweets, korte berichten van maximaal 140 tekens, communiceert de gemeente sindsdien over allerhande initiatieven zoals evenementen, nieuws uit de gemeente, acties zoals de Dag Van De Klant, opendeurdag van de lokale bibliotheek enz.
“Dat is precies wat we beogen met onze Opwijk En De Wereldbeker,” zegt Thom Van Den Bos van Opwijk En De Wereld. “Sociale media zijn de hype voorbij en bereiken een publiek dat vaak voornamelijk van deze media gebruik maakt om zich te informeren. Het is als gemeente dan ook van belang om ook daar op in te zetten.” Een vergelijkbaar voorstel werd recent ook in Opwijk gelanceerd. “Het college heeft zich in Opwijk niet meteen uitgesproken over het gebruik van sociale media. Misschien kan de buurgemeente hen inspireren.”
Burgemeester De Block van Merchtem is opgetogen met de prijs: “We hopen alvast dat we met ons initiatief inspirerend kunnen werken naar andere gemeenten. De beker krijgt een mooi plaatsje.”
Roosdaal wil beter communiceren
De gemeente Roosdaal wordt gelauwerd voor haar bevraging bij de inwoners naar hoe ze de communicatie naar de burger kan verbeteren. Thom Van Den Bos: “Die inspanning is lovenswaardig, omdat men het doelpubliek zelf bevraagt en met die informatie aan de slag wil, eerder dan zoals in zoveel gevallen zelf te bepalen welke middelen men inzet.”
Communicatieschepen Herman Claeys: “Roosdaal heeft voor het eerst gekozen voor een schepen van Communicatie en niet voor Informatie. Daarmee geven we aan dat we in twee richtingen willen werken. Communiceren aan en met de burger zijn dan ook beide belangrijk.”
De Opwijk En De Wereldbeker wordt in principe jaarlijks aan één initiatief uitgereikt, “doch voor deze eerste keer vonden we beide initiatieven evenwaardig en hebben we gekozen om ze allebei te bekronen,” aldus Van Den Bos.
Opwijk En De Wereld brengt maandelijks een eigenzinnige kijk op de lokale politiek via http://opwijkendewereld.wordpress.com , en is daarnaast actief op Facebook en Twitter (@opwijkendewereld). Opwijk En De Wereld brengt ook maandelijks verslaggeving van de Opwijkse gemeenteraad via live tweets met de hashtag #GROpwijk. Het doel van Opwijk En De Wereld is burgers meer te betrekken bij lokale politiek en beslissingen door meer en betere communicatie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 nov 2013
Jacky Delcour
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief