OPWIJK – De 112e Sint-Paulusprocessie

C21

OPWIJK – De 112e Sint-Paulusprocessie

Editiepajot-paul-onselaere-sint-paulusprocessie-04062014
foto © Paul Onselaere
 
Editiepajot-paul-onselaere-sint-paulusprocessie1-04062014
foto © Paul Onselaere
Editiepajot-paul-onselaere-sint-paulusprocessie2-04062014
foto © Paul Onselaere
 

Ieder jaar en dit reeds  ruim 110 jaar(!!!) trekt door het centrum van de Vlaams-Brabantse gemeente Opwijk de Sint-Pauluspaardenprocessie, deze keer op zondag 22 juni 2014 in de namiddag.

De processie brengt hulde aan de patroonheilige van Opwijk-Centrum,  Sint-Paulus en beeldt met wagens, muziek en talrijke figuranten het leven van de heilige uit.

Paulus was eerst Christenvervolger, maar bekeerde zich en werd een vurige verkondiger van het christendom.

Het is dan ook meer dan de moeite waard de processie bij te wonen, maar tevens mee te genieten van “een dagje” Opwijk, want er is heel wat te doen die dag.

Men kan kennismaken met de monumentale Sint-Pauluskerk, men kan rondleidingen in de kerk meemaken, de samenkomst van de paarden op het Hof ten Hemelrijk bewonderen, de wagens al eens aanschouwen die op het Heiveld klaar staan voor de processie (liefst 12 mooie praalwagens)… kortom al van de sfeer genieten alvorens om 15 uur de processie start op het Heiveld.

Het eindpunt is de pastorie op de Singel.

De omloop is om en bij de 2 km.: Hei¬veld, Markt- en Fabriekstraat, Ringlaan, Broek¬straat, Steenweg op Merchtem, Sint-Paulusbaan, Nanove-, Gast¬huis- en Kattestraat om zo dus de Singel te bereiken, waar een apotheose is voorzien in de omgeving van de pastorie.

Een tribune staat opgesteld aan GAC II (Ringlaan) en één op de hoek Stweg op Merchtem-Sint-Paulusbaan.

Voor de paarden is de apotheose voorzien op de terreinen van het Hof ten Hemelrijk, gelegen achter het Gemeenschapscentrum Hof ten Hemelrijk, Kloosterstraat.

Na de processie is er voor alle deelnemers een “verbroederingsfeest”  op de binnenkoer van het Hof ten Hemelrijk, waar nog ’t een en ’t ander te beleven valt.

Naast de receptie is er een VOLTIGE-show met acrobatie op paarden en een barbecue, dit allemaal op het Hof ten Hemelrijk, waar tevens een groot scherm staat voor de voetballiefhebbers om de match in het kader van de Wereldbeker te volgen : Rusland-België.

De toegang tot de omloop is gratis. Men kan wel een brochure bekomen.

Alle deelnemers en medewerkers ontvangen een herinneringsmedaille.

PATER ABBELOOS - 

De meer dan verzorgde processie is een groot gebeuren in de streek en deze keer gaat de aandacht vooral naar de groep “Met pater Abbeloos, Paulus achterna”.

Pater Desiré Abbeloos was een Scheutist afkomstig van Opwijk en woonde in zijn kinderjaren eigenlijk onder de kerktoren van de S-Pauluskerk, de Kerkstraat.

Met zijn orde, de missionarissen van Scheut, trok hij op missie naar China (in het Noorden).

Er overleden in China tijdens de zogenaamde Boksersopstand in 1900 heel wat missionarissen op diverse wijze.

Pater Abbeloos werd het slachtoffer van een levende verbranding in de kerk en dit op amper 29-jarige leeftijd.

Reeds vele jaren wordt zijn leven, werk en dood uitgebeeld in de processie en hierdoor hulde gebracht aan pater Abbeloos.

Deze keer krijgt de wagen uitbeeldend een kerk die in brand staat de aandacht.

Het is in feite een nieuwe wagen voor deze groep, doch vorig jaar was ook deze wagen al present, maar werd dan ingeschakeld bij de groep van de gastparochie Langemark-Poelkapelle .

GROEPEN - Ieder jaar zijn er groepen van buiten de gemeente present op de processie en deze keer zijn dit ondermeer kunstgroep Nele uit Grembergen  en ’t Muziek van Buggenhout (een fusie van twee korpsen namelijk De Morgenster Opstal en Sint-Isidorus Buggenhout-Centrum), de zeer kleurrijke Schuttersgilde uit Sint Martens Voeren, de Greenfields uit Londerzeel, een schapenkudde  uit Liedekerke, het Thebaans Ensemble Entrada - Bazuinblazers uit Zedelgem…

PROGRAMMA ZONDAG 22 JUNI

  • 15 uur start processie met 1200 figuranten, 300 ruiters en 12 praalwagens.
  • 16u30 apotheose en zegening op Singel.
  • 17 uur : receptie (voetbal op groot scherm)
  • 17u15 Voltige-show
  • 17u30 start reuze barbecue in het park Hof ten Hemelrijk.

De website rond het processiegebeuren is te raadplegen op www.paardenprocessie.be.

Tot  slot nog een kleine melding : op vrijdag 20 juni om 18u30 uur wordt aan de Sint-Pau¬lus¬ka¬pel (hoek Sint-Pau¬lusbaan-Nano¬ve¬straat-Hulst) een openluchtmis opgedragen. Deze kapel wordt door de buren trouwens kunstig met bloemen versierd op zondag 22 juni, want de processie gaat langs deze kapel.

Dan nog enkele nieuwtjes : ondanks heel wat gesprekken met mogelijke gastparochies is dit niet gelukt voor de editie van 2014.

Verder is de wagen “kunstschatten van de Sint-Pauluskerk” (beter gekend als wagen van de Klei) er niet bij. Vorig jaar viel deze wagen met technisch defect tijdens de processie uit en dit kan niet meer hersteld worden. Er komt nu een ombouw van de wagen namelijk de wagen zal worden voortgetrokken door paarden.

Ter gelegenheid van de acolietendag begin april jl. werden teksten herwerkt. Deze zullen afgedrukt staan in de programmabrochure.

Dan nog dit : een warme oproep om deel te nemen aan de processie, want figuranten zijn er steeds nodig. Neem maar gerust contact op met de leden van het processiecomité of met RITA GEEURICKX, Marktstraat 6, 1745 Opwijk (0472/91 79 45), waarvoor reeds op voorhand van harte dank.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jun 2014
Paul Onselaere
Paul Onselaere
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief