OPWIJKse prijs voor Aalsterse gemeenteraad

C21

OPWIJKse prijs voor Aalsterse gemeenteraad

Editiepajot_ingezonden_christoph_d_haese_opwijk_en_de_wereldbeker_2014
 
Editiepajot_ingezonden_beker_opwijk_en_de_wereld_def
 

De Aalsterse gemeenteraad sleept de Opwijk En De Wereldbeker 2014 in de wacht. Die symbolische prijs bekroont jaarlijks een initiatief dat communicatie met de burger vanuit het lokaal beleid en burgerparticipatie stimuleert. Aalst krijgt de prijs voor haar online uitzendingen van de gemeenteraad via haar website. “Dat initiatief laat inwoners toe op een moment dat het hen past discussies over agendapunten integraal te herbeluisteren. Zo kan iedereen zich een volledig beeld vormen van de beslissingen,” aldus Opwijk En De Wereld, dat de prijs uitreikt. Met de prijs wil het jaarlijks een initiatief in de kijker zetten dat andere gemeenten kan inspireren.

Burgerparticipatie en communicatie - Wie dat wil kan de Aalsterse gemeenteraad maandelijks integraal online herbeluisteren via de website van de stad. “Een prima voorbeeld van openbaarheid van bestuur,” klinkt het bij Opwijk En De Wereld. “Op die manier kunnen inwoners zich verdiepen in de verschillende meningen over de agendapunten van de raad. Het is één manier om burgers en beleid dichter bij elkaar te brengen. Want gemeenteraadszittingen mogen dan al openbaar zijn, veel volk brengt dit niet op de been: mensen moeten net op dat moment vrij zijn en zin hebben om enkele uren van hun tijd te investeren. Dan is het makkelijker om de zitting of de stukken waarin je interesse hebt online te herbeluisteren.”

 

Burgemeester Christoph D’Haese van Aalst: “We zijn niet de enigen die dit doen, maar zijn wel erg verheugd dat we deze prijs mogen ontvangen. We hopen dat het andere besturen kan inspireren.” Ook in Opwijk werd - vanuit de oppositie - al voorgesteld om de gemeenteraden online ter beschikking te stellen, maar schepen Jan Couck (NVA) wees het voorstel af.

 

Opvolger van Merchtem en Roosdaal - Vorig jaar wonnen Merchtem en Roosdaal de prijs, respectievelijk voor de opstart van een gemeentelijke Twitteraccount om burgers ook langs die weg te informeren en voor een bevraging van de bevolking over de communicatiemiddelen die inwoners het liefst gebruiken voor gemeente-info.

 

De Opwijk En De Wereldbeker is een initiatief van Opwijk En De Wereld, dat via maandelijkse eigenzinnige blogverslagen van de Opwijkse gemeenteraad en live twitterverslagen vanuit de gemeenteraad lokale beslissingen dichter bij de Opwijkenaar wil brengen. Meer info op www.opwijkendewereld.wordpress.com.  

 

Opwijk En De Wereld plant uitbreiding activiteiten - “Naast de blog, de live twitterverslagen en de jaarlijkse symbolische prijs gaan we onze activiteiten verder uitbreiden, allemaal in het teken van participatie en communicatie met de inwoners. Binnenkort volgt daarover zeker meer informatie,” kondigt Opwijk En De Wereld nog aan.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief