OPWIJK - Juwelen van rituelen zondag 24 april

C21

OPWIJK - Juwelen van rituelen zondag 24 april

Opwijk_logo_rgb_roze

Voor je het goed beseft kom je terecht bij heel wat rituelen en dit wil het ’t Opwijks Gemeentearchief deze keer in de kijker plaatsen tijdens de Erfgoedoeddag.

 

Wij sommen er maar enkelen op : bij Allerzielen pronken nog steeds bloemen op de graven, er is Halloween, op 11 november Sint-Maarten gevolgd door Sinterklaas en dan Kerstmis… Valentijnsdag, carnaval en de eieren met Pasen eieren.

 

Kortom er zijn er dus heel wat, maar ook aloude plaatselijke rituelen die verdwijnen en vervangen worden door nieuwe gewoonten.

 

De tentoonstelling stelt een aantal van onze plaatselijke gebruiken in het daglicht. Wat was er ooit typisch voor Opwijk en Mazenzele én wat blijft er over? De Sint-Paulusverering met processie, autowijding, 11‑juliviering. Bedevaarten komen aan bod en de rituelen van de verschillende levensfasen: geboorte, huwelijk, jubileum, overlijden. Waarin herkennen we ons nog?

 

Traditiegetrouw is er het opendeurdagritueel: archiefwerking en zorg dragen voor het lokaal cultureel erfgoed. De vrijwilligers staan klaar om jullie om rondleidingen te verzorgen.

 

Dit alles gebeurt  in het gebouw van gemeentearchief  op zondag 24 april doorlopend van 10 tot 18 uur – toegang is gratis.

 

’t Opwijks Gemeentearchief - Doortstraat 2 - 052 365 179 - archief@opwijk.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2016
Paul Onselaere
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief