OPWIJK - Grondige vernieuwing van de befaamde Sint-Pauluspaardenprocessie

C21

OPWIJK - Grondige vernieuwing van de befaamde Sint-Pauluspaardenprocessie

Editiepajot_logo_gemeente_opwijk

Voor de 114° keer gaat de Sint-Pauluspaardenprocessie Opwijk op ZONDAG 26 JUNI uit met heel wat nieuwigheden zoals een nieuwe regisseur, andere gastgroepen, een andere gastparochie, nieuwe vlaggen, deelname van ruiters en paarden aan de eucharistieviering op de vrijdagavond voor de processie aan de Sint-Pauluskapel en nog zoveel meer. 

 

Dit alles gebeurt onder het toeziend oog van de cameraploeg van het programma “1000 zonnen” van VRT.

 

Dit jaar is de Sint-Genovevaparochie van Steenhuffel (Londerzeel) de gastparochie. Er zullen heel wat Steenhuffelaars in de processie te zien zijn. Natuurlijk is er nog de federatiepastoor Jan Lagae, die zijn opwachting maakt. 

 

Eregast dit jaar op de Sint-Pauluspaardenprocessie is de Gentse bisschop, Luc Van Looy. 

Er komen nieuwe gastgroepen zoals het jeugdmuziekkorps Sint-Stanislasspeelschaar uit Poperinge, balletgroep Feniks uit Vollezele, 3 muzikanten te paard uit Dendermonde (voorheen Rijbaan Piet), dansgroep Boreas uit Brugge, de wimpeliersters KLJ Nijverseel en het zangkoor Quetzales.

 

Nieuwe feestvlaggen werden ontworpen met centraal op de vlaggen een paardenkop.

De Sint-Pauluspaardenprocessie (sinds 1902) brengt hulde aan de patroonheilige van Opwijk-Centrum,  Sint-Paulus en beeldt ondermeer met wagens, waarvan een groot deel getrokken worden door boerenpaarden, muziek en talrijke figuranten het leven van de heilige uit. 

 

Er zijn kerkrondleidingen door ’t Opwijks archief op de processiedag zondag 26 juni. De voorziene uren zijn 17 en 18 uur. 

 

Het eindpunt van de processie zelf is de pastorie op de Singel, waar de apotheose voorzien is met zegening door de Gentse bisschop Luc Van Looy. 

 

Na de processie is er voor alle deelnemers een “verbroederingsfeest”  op de binnenkoer van dit Hof ten Hemelrijk, waar er wat te beleven valt.

 

De toegang tot de omloop is gratis. Men kan zich wel een mooie brochure aanschaffen.

Op vrijdag 24 juni om 18u30 uur wordt aan de Sint-Pau­lus­ka­pel (hoek Sint-Pau­lusbaan-Nano­ve­straat-Hulst) een openluchtmis opgedragen. Deze kapel wordt door de buren trouwens kunstig met bloemen versierd op zondag 26 juni, want de processie gaat langs deze kapel. 

 

Voor het eerst sinds tientallen jaren komen een aantal ruiters/menners te paard en per koets naar de mis.

 

Na de misviering worden de nieuwe pelgrims (minstens 30 jaar actief binnen het processiegebeuren) gehuldigd. Vroeger was dit tijdens de kermisvergadering van januari, doch sinds dit jaar heeft deze bijeenkomst niet meer plaats.

 

Tijdens de zomerperiode zendt de VRT na het journaal van 19 uur iedere weekdag het programma “1000 zonnen” uit en in één van die weken komt de processie aan bod tijdens het onderwerp “WORDT VERVOLGD”. 

 

OPROEP

Tot slot : een warme oproep om deel te nemen aan de processie, want figuranten zijn er steeds nodig. Neem maar gerust contact op met de leden van het processiecomité of met Myriam Ringoot – Schoolstraat 83 bus 0202 – 1745 Opwijk - Tel. 0498 30 43 46

 

De website rond het processiegebeuren is te raadplegen op www.paardenprocessie.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jun 2016
Paul Onselaere
Paul Onselaere
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief