VKO OPWIJK bespaart 88 ton CO2 dankzij ecologische app For Good

C21

VKO OPWIJK bespaart 88 ton CO2 dankzij ecologische app For Good

Groepsfoto1_allemaal
 

95 leerlingen van het zesde middelbaar van het VKO Opwijk spaarden op 5 maanden tijd maar liefst 88 ton CO2 uit. Volgens de maatschappelijke milieuorganisatie Ecolife komt dat overeen met wat 13.000 wagens op 1 dag uitstoten in België. De VKO-leerlingen slaagden in hun opzet dankzij de For Good Challenge, een duurzaamheidsgame waarbij je met een app op je smartphone je ecologische voetafdruk verlaagt.

 

Leraar Klaas De Nil van het VKO Opwijk zocht naar een manier om zijn leerlingen op een leuke manier bewust te maken van een duurzame levensstijl en kwam uit bij de start-up For Good. Die ontwikkelde een mobiele app die werkt als een game en mensen helpt om duurzaamheid te integreren in hun dagelijks leven.

 

De zesdejaars van het VKO Opwijk gingen, met de steun van de hele school én de gemeente Opwijk, in januari aan de slag met de For Good Challenge. De uitdaging: de klas die tegen juni 2017 de meeste CO2 uitspaart, wint! Via de app kregen de leerlingen tips & tricks om duurzamer te leven. Daarnaast organiseerde de school activiteiten om nog meer CO2 uit te sparen. Welke impact dat had op het klimaat, konden de leerlingen opvolgen via de Challenge website.

 

Klaas De Nil, leraar VKO Opwijk: “Het is duidelijk dat jongeren bezorgd zijn om het klimaat maar het is niet eenvoudig om te weten hoe je zelf je steentje kunt bijdragen. Via de For Good app kregen de leerlingen praktisch advies dat ze gemakkelijk konden toepassen in hun eigen leven: naar school komen met de fiets in plaats van je te laten afzetten met de wagen, opladers uit de stekker trekken, minder vlees eten en letten op de afkomst van je voeding. We zijn heel trots op de inzet van onze leerlingen. Hopelijk nemen ze dit mee voor de rest van hun leven.”

 

Niet wachten op overheid om te werken aan klimaatdoelstellingen

For Good maakt deel uit van incubator Start it @kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. For Good wil scholen, bedrijven en gemeenten zélf het heft in handen doen nemen om impact te hebben op de klimaatsverandering;  individueel of met de hele organisatie. Want dat de Belgen zich zorgen maken over de klimaatopwarming, blijkt uit de verontwaardigde reacties over de uitstap van de V.S. uit het Verdrag van Parijs. Daarbij komt de weinig hoopgevende berichtgeving dat ons land de klimaatdoelstellingen waarschijnlijk niet zal halen.

 

Maarten Desmet, oprichter van For Good: “Met onze app krijg je automatisch inzicht in je eigen ecologische voetafdruk en reiken we je concrete, haalbare duurzaamheidstips aan. Onze gebruikers ervaren hoe ze door bepaalde alternatieven te kiezen, het verschil kunnen maken. Overheden hebben natuurlijk hun verantwoordelijkheden hierin maar ieder van ons kan vandaag al aan de slag om de klimaatverandering tegen te gaan. Samen kunnen we grootse dingen bereiken. Dat hebben de jongeren van VKO Opwijk bewezen.” 

 

Nieuwe Challenges dit najaar

For Good wil het succes van VKO Opwijk voortzetten en lanceert dit najaar Challenges met maar liefst 15 scholen. Het doel? Samen meer dan 2.000 ton CO2 besparen, en zo meer dan 285.000 wagens voor een dag van de baan halen! GoodPlanet Belgium, Impact Economie en een aantal filantropen steunen de verschillende projecten.

 

Scholen die een Challenge willen aangaan, kunnen e-mailen naar OnePlanet@for-good.be.

De For Good app is gratis te downloaden op de smartphone via de App Store en de Google Play Store.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jun 2017
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief