REGIO - Gezondheid prioriteit voor gemeenten van regio Zenneland

C21

REGIO - Gezondheid prioriteit voor gemeenten van regio Zenneland

26042019_chartergezondegemeente
 
26042019_chartergezondegemeente
 

Vrijdag  ondertekenden 25 van de 35 gemeenten van de Logo regio Zenneland het Charter Gezonde Gemeente. Vier anderen zullen hun voorbeeld volgen op een later moment. Door het ondertekenen van het Charter bekrachtigen deze gemeenten hun intentie om tijdens de komende legislatuur in te zetten op gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Logo (Lokaal Gezondheidsoverleg) Zenneland ondersteunt hen in die ambitie. 

Samenwerken is daarbij het sleutelwoord. Want gezondheid is van en voor iedereen. Samen met partners zoals Logo Zenneland en over de beleidsdomeinen heen wordt samengewerkt aan een lokaal preventief beleid waar aandacht voor gezondheid belangrijk is. Door mensen de juiste informatie te verschaffen, hen te sensibiliseren en de leefomgeving aan te passen, inspireren gemeenten hun inwoners om van de gezonde keuze de makkelijkste keuze te maken. Daar draait het om. 

Gezondheid in de meerjarenplanning

Nu elke gemeente en stad een nieuw lokaal bestuur heeft, worden de meerjarenplannen opgemaakt. De Vlaamse Logo’s en de hele preventiesector hopen met dit initiatief dat gezondheidspromotie en ziektepreventie een prominente plaats zullen krijgen in de toekomstige beleidsplannen. Gezondheid is immers één van de onderwerpen die inwoners erg belangrijk vinden. 

Voor de meeste gemeenten is de ondertekening van dit Charter een verderzetting van het engagement dat het vorige bestuur maakte. Toch wordt gezondheid een steeds belangrijker aandachtspunt in de verschillende beleidsdomeinen. Het krijgt ook vaker een concretere invulling. Gemeenten houden daarbij rekening met de lokale noden en zien hun Gezonde Gemeente intentie als een antwoord op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs - Sustainable Development Goals). 

Voor de faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppem, Drogenbos en Kraainem is het een nieuw engagement. Zij beschouwen dit als een signaal om de samenwerking van de Intergemeentelijke Gezondheidsraad van de faciliteitengemeenten op hetzelfde positief elan verder te zetten. In deze gezondheidsraad zetelen de 6 faciliteitengemeenten uit de Rand. Met de ondersteuning van Logo Zenneland organiseren zij gezondheidsinitiatieven naar hun bevolking. 

Wat is een Gezonde Gemeente?

Gezonde Gemeente is een kadermethodiek. Dat wil zeggen dat het praktische instrumenten aanreikt die gemeenten helpen om stap voor stap een lokaal gezondheidsbeleid uit te bouwen. Dat doen ze met de hulp van de Vlaamse Logo’s die hen coachen in dat traject. 

“Een Gezonde Gemeente streeft ernaar om een omgeving te creëren die iedere inwoner, bezoeker en werknemer optimaal stimuleert om gezond te leven. Een gezonde woon-, speel-, werk- en zorgomgeving dus, waarin gezondheidsverschillen vrijwel onbestaande zijn”, aldus Ellen Van der Bauwede, inhoudelijk coördinator Logo Zenneland.

De gemeenten die het Charter ondertekenden zijn: Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Herne, Hoeilaart, Kapelle-o/d-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Wezembeek-Oppem en Zemst. Halle, Machelen, Zaventem en Tervuren zullen het Charter op een later moment ondertekenen.

Gezonde Gemeente is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s, met als betrokken partners de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) met de steun van de Vlaamse overheid.

 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2019
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief