OPWIJK - Sint-Pauluspaardenprocessie met de Merchtemse steltenlopers en een totaal nieuwe wagen

C21

OPWIJK - Sint-Pauluspaardenprocessie met de Merchtemse steltenlopers en een totaal nieuwe wagen

Image4
 
Image1
 
Image2
 
Image3
 

Al voor de 117° keer is er in Opwijk de Sint-Pauluspaardenprocessie en dit op ZONDAG 23 JUNI 2019. 

 

De vernieuwing en tevens aantrekkelijkheid onder leiding van regisseur Carl Deckers zet zich door.

 

De muzikale aankondiging van de processie gebeurt door de Koninklijke Fanfare Rumolduszonen Humbeek, een muzikale wereldkampioen. Natuurlijk zijn er veel paarden, koetsen, pony’s… te bewonderen en deze keer staat de Landelijke Rijvereniging Opwijk (kortweg LRV Opwijk) in de kijker. 

 

Paraat zijn verder nog het Kon. Jeugdmuziekkorps O-L-Vrouwcollege Oostende, de vendeliers en wimpeliersters KLJ Opwijk, de wimpeliersters van KLJ Nijverseel, de Kon. Schutterij uit Sint-Martens-Voeren…  

 

In de processie zijn er diverse praalwagens te bewonderen (dankzij de wagenploeg onder leiding van Albert De Vis), maar deze keer gaat wel de volle aandacht naar de wagen “De Boot” van de groep Paulus Missionaris. Deze wagen is volledig nieuw en “een pareltje” te noemen. De dansgroep Feniks Vollezele is na een jaartje onderbreking weer paraat. 

 

Sluitstuk deze keer vormen de Steltenlopers van Merchtem. 

 

In totaal zijn er een 1.000-tal figuranten in de processie. 

 

Typisch voor de processie zijn de verzorgde kledij en grimage, die het geheel nog meer aantrekkelijker maken en dit met de hulde aan de patroon van Opwijk, Sint-Paulus en de voorstelling van zijn leven in diverse taferelen : “Van Saulus tot Paulus”.

 

De Sint-Pauluspaardenprocessie ontstond in 1902 en dit om Sint-Paulus te eren, wiens feestdag 29 juni is. Daarom dat de processie rond die datum door de straten van Opwijk trekt en het kermisperiode is. 

 

Eregast op deze 117° editie van de processie is de hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel KOEN VANHOUTTE.

 

Hij werd geboren op 31 augustus 1957 in Oostende en is sinds 2 september 2018 bisschop. Eigenlijk is hij van Moere, een polderdorpje bij Gistel en de Antwerpse bisschop Johan Bonny komt er ook vandaan. Johan Bonny was enkele jaren geleden reeds eregast van de processie.

 

Koen Vanhoutte studeerde onder meer aan het O.L. Vrouwcollege van Oostende.  Zij leveren het Jeugdmuziekkorps dat mee in de processie gaat. 

 

De processie is onderverdeeld in vijf delen.

 

Gestart wordt met Sint-Paulus, patroon van de ruiters, dan Sint-Paulus ter ere (deel 2), Sint-Paulus, patroon van Opwijk is deel 3, gevolgd door het leven van Saulus tot Paulus. In deel 5 komt “Hulde aan Sint-Paulus” aan bod.

 

Men kan trouwens reeds in de voormiddag terecht in Opwijk om van de sfeer te snuiven, want de samenkomst van de paarden op het Hof ten Hemelrijk is de moeite waard,  het bewonderen van de fraaie wagens en vooral dus deze van Paulus Missionaris, die op het Heiveld klaar staan voor de processie… of men kan ook om 10u30 de hoogmis bijwonen in de Sint-Pauluskerk, opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie ‘De Volherding’

 

De processie zelf start om 15 uur op het Heiveld.

 

Het eindpunt van de processie is traditioneel de dekenij op de Singel, waar de apotheose eveneens een ander tintje krijgt. 

 

De omloop is om en bij de 2 km. : Hei­veld, Markt- en Fabriekstraat, Ringlaan, Broek­straat, Steenweg op Merchtem, Sint-Paulusbaan, Nanove-, Gast­huis- en Kattestraat om zo dus de Singel te bereiken.

 

Na de processie is er voor alle deelnemers een “verbroederingsfeest”  op de binnenkoer van dit Hof ten Hemelrijk. Deze wordt opgeluisterd door de lokale Harmonie en traditiegetrouw enkele muzikale vrijbuiters. 

 

De toegang tot de omloop is gratis. Men kan zich wel een mooie brochure aanschaffen, die trouwens een opfrisbeurt kreeg.

 

PROGRAMMA ZONDAG 23 JUNI

15 uur: start processie met figuranten, paarden en ruiters en praalwagens.

 

16u30 apotheose en zegening door hulpbisschop Koen Vanhoutte op de Singel.

 

17 uur : verbroederingsfeest Hof ten Hemelrijk.

 

OPENLUCHTMIS OP VRIJDAG

Op vrijdag 21 juni 2019 om 18u30 uur wordt aan de Sint-Pau­lus­ka­pel (hoek Sint-Pau­lusbaan-Nano­ve­straat-Hulst) een openluchtmis opgedragen. Deze kapel wordt door de buren trouwens kunstig met bloemen versierd op zondag 23 juni, want de processie gaat langs deze kapel. Vele paarden komen naar deze bijeenkomst, wat uiteraard het geheel nog mooier maakt.

De misviering wordt opgeluisterd door het gemengd koor ‘Forever Young’.

Voorganger is pastoor-deken Guido Moeys.

 

KERKBEZOEKEN

Op de processiedag zelf, zondag 23 juni, zijn er in de namiddag bezoeken voorzien om 17 en 18 uur aan de monumentale Sint-Pauluskerk onder leiding van vrijwilligers van ‘t Opwijks Gemeentearchief. 

Middagrondleidingen (13.30 of 14 u.) zijn mogelijk voor geïnteresseerde groepen.

 

OPROEP

BELANGRIJK ! Wens je deel te nemen aan het processiegebeuren (figurant, verantwoordelijke groep, commissaris…) neem dan gerust contact op met Willy Segers 0475/36.13.33 of Daisy Hofmans 0473/71.86.67 of Myriam Ringoot 0498/30.43.46. Bij voorbaat hartelijk dank. 

De website rond het processiegebeuren is te raadplegen op www.paardenprocessie.be.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2019
Paul Onselaere
Paul Onselaere
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief