Dierenvoedselbank OPWIJK helpt ook tijdens coronacrisis: “Technische werkloosheid kan mensen in problemen brengen.”

C21

Dierenvoedselbank OPWIJK helpt ook tijdens coronacrisis: “Technische werkloosheid kan mensen in problemen brengen.”

Dierenvoedselbank_1
 
Vrijwilligers_1bis
 

De coronacrisis heeft ons land in haar greep. Niet-essentiële winkels blijven dicht, werknemers komen in technische werkloosheid, kleine zelfstandigen moeten hun zaak sluiten. Dat creëert mogelijk een nieuwe groep mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Dierenvoedselbank Opwijk blijft daarom maandelijks gratis dierenvoedselpakketten verdelen aan mensen met een hond of kat bezitten en die het financieel moeilijker hebben. “Aan onze bestaande, maar zeker ook aan eventuele nieuwe klanten. Mensen hebben ons nu nodig,” aldus voorzitter Tom Bosman. “Onze vrijwilligers ervaren veel dankbaarheid voor de inspanningen. Dat geeft ons moed.”

 

Bijna 1 miljoen mensen zijn vandaag door de coronacrisis technisch werkloos. Ze vallen terug op 70% van hun loon. “In die groep zitten mogelijk mensen die financieel in de problemen komen, ook in Opwijk. Wij willen ons steentje bijdragen. We moeten vermijden dat de zwaksten nog harder getroffen worden.”

 

Voorraad voor 2 tot 3 maanden

Dierenvoedselbank Opwijk werd vorig jaar opgericht en verdeelt intussen al meer dan een half jaar dierenvoedselpakketten aan baasjes van katten en honden, die het financieel moeilijker hebben. “Onze doelgroep zijn onder andere mensen die al beroep doen op de gewone voedselbank en mensen met verhoogde tegemoetkoming bij het ziekenfonds. Maar iedereen die het financieel moeilijker heeft kan bij ons terecht. We werken met vrijwilligers en leven van donaties en giften,” aldus Bosman. “Met onze huidige voorraad kunnen we nog 2 tot 3 maanden verder. Daarna kunnen we dankzij de financiële giften ook nog voer aankopen mocht dat nodig zijn,” zegt Tom Bosman.

 

Maandelijks contact valt weg door coronamaatregelen

De coronacrisis heeft een impact op de verdeling van de dierenvoedselpakketten. Tom Bosman: “Sommige vrijwilligers behoren tot de risicogroep en kunnen dus niet meer meehelpen. Daarnaast respecteren we uiteraard de veiligheidsmaatregelen. We zetten de voedselpakketten vooraf klaar en respecteren de nodige afstand bij het ophalen. Dat betekent wel dat de maandelijkse sociale babbel met de baasjes beperkt blijft. We geven ook wat extra voer mee omdat we niet weten wat de toekomst brengt. Voor mensen die niet buiten kunnen doen we een extra inspanning en brengen we het pakket nu uitzonderlijk thuis.”

 

 Samenwerking met gemeente en OCMW zou hulp vergemakkelijken

Op dit moment is er geen structurele samenwerking met gemeente of OCMW in Opwijk. Zeker vandaag zou dat volgens Tom Bosman wel een meerwaarde zijn. “Herhaaldelijke vragen daarover bleven tot nog toe om onbegrijpelijke redenen onbeantwoord. Nochtans organiseert de gemeente ook de gewone voedselbank en zijn de klanten vaak dezelfde. De doorverwijzing zou dus een pak vlotter kunnen. Maar dat is nu niet zo en dus moeten we mensen die hulp nodig hebben op andere manieren bereiken: via sociale media, mond aan mond reclame en via de ziekenfondsen, al hebben die nu ook hun kantoren gesloten vanwege de coronamaatregelen.”

 

Vandaar dus een warme oproep: wie hulp nodig heeft kan contact opnemen met dierenvoedselbankopwijk@gmail.com of 0478 65 00 01.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2020
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief