Leveringsproblemen drinkwater in Vlaams-Brabant van de baan

C21

Leveringsproblemen drinkwater in Vlaams-Brabant van de baan

Kraantje_
Foto @ Provincie Vlaams-Brabant
 

De provinciegouverneur van Vlaams-Brabant heft het verbod op niet-essentieel gebruik van drinkwater in 42 Vlaams-Brabantse gemeenten op.

Door de regenval en de lagere temperaturen is het drinkwaterverbruik in Vlaams-Brabant drastisch gezakt. Regenwaterputten zijn terug gevuld, waardoor de vraag naar drinkwater terug gezakt is naar normale hoeveelheden. De Watergroep heeft alle reserves aangevuld en de piekcapaciteit is opgetrokken.

“Hierdoor is de watersituatie gelukkig genormaliseerd en is er geen reden meer voor het behoud van het verbod op niet-essentieel gebruik van leidingwater”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. “De zeer vroege droogte dit jaar en de problemen van eind mei hebben ons meer dan ooit doen inzien hoe kostbaar water is en hoe belangrijk het is er spaarzaam mee om te gaan. Het moet onze gezamenlijke zorg blijven zuinig om te springen met water. Alleen zo kunnen we samen vermijden dat het bevoorradingssysteem opnieuw in de problemen komt”.

Dit verbod was geldig in de volgende gemeenten:  Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Grimbergen, Haacht, Herent, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zemst en Zoutleeuw. 

Spaarzaam omspringen met water

Iedereen kan zijn steentje bijdragen om water te besparen. Zo kan men spoelwater van groenten en fruit opvangen en dit bewaren om aan de planten te geven. Of het water dat we laten wegstromen in afwachting tot het warm genoeg is om te douchen opvangen in een emmer voor hergebruik.

“Niet-essentiële toepassingen van water moeten we tot een minimum beperken. Bestaande gazons sproeien blijft het toonbeeld van een compleet nutteloos watergebruik”, besluit provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jun 2020
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief