OPWIJK - Verdeling noodfonds slachtoffers brand Kloosterstraat

C21

OPWIJK - Verdeling noodfonds slachtoffers brand Kloosterstraat

Editiepajot_logo_gemeente_opwijk

Na de zware brand van 9 april in het appartementsgebouw in de Kloosterstraat ontstonden er spontane acties zowel van burgers, verenigingen, ondernemers.... om de slachtoffers te helpen en te steunen. Om alle ingezamelde bedragen te groeperen opende het gemeentebestuur van Opwijk de dag erna een noodfondsrekening. Het bedrag op de noodfondsrekening tikte vlug aan, momenteel staat er ongeveer 57.600 euro op de teller. 

 

Werkgroep opgericht over alle politieke partijen heen 

Om de verdeling van het noodfonds over de slachtoffers te bepalen werd binnen de Opwijkse gemeenteraad een werkgroep opgericht. Hierin zijn alle fracties vertegenwoordigd, zowel van de meerderheid als van de oppositie. De werkgroep kwam voor het eerst samen op dinsdag 4 mei 2021 en was het eens over de verdeling van de middelen van het noodfonds. 

 

Puntensysteem 

Het uitgangspunt van de verdeling is dat elke gestorte euro in het noodfonds verdeeld wordt onder de slachtoffers. “We wilden een verdeling die rechtvaardig, eerlijk en duidelijk is”, aldus burgemeester Inez De Coninck. 

 

De werkgroep is uitgegaan van een puntensysteem. Elk slachtoffer krijgt een aantal punten toebedeeld volgens bepaalde criteria. Ieder slachtoffer in een gelijkaardige situatie, ontvangt eenzelfde bedrag, ongeacht de persoonlijke situatie waarin de slachtoffers verkeren. 

 

“De criteria waarmee we gewerkt hebben, hebben we zo duidelijk en eenvoudig mogelijk gehouden. Zo houden we rekening met bewoners t.o.v. eigenaars, ook de grootte van de gezinnen speelt een rol. Voor de totaal vernielde dakappartementen hebben we het aantal punten van de bewoners verdubbeld. Deze gezinnen hebben ook meer schade geleden.”, zegt burgemeester Inez De Coninck. 

 

Eerste verdeling 

De werkgroep besliste ook om het noodfonds al een eerste keer te verdelen. Op 9 mei waren we exact 1 maand na de brand, het bedrag dat dan in het noodfonds zat, zal al een eerste keer worden verdeeld volgens het afgesproken puntensysteem. 

 

Wie nog zijn steentje wilt bijdragen, kan nog steeds een financiële bijdrage doen op de noodrekening van Gemeentebestuur Opwijk: BE70 0910 2245 5125 met mededeling: Fonds brand Kloosterstraat. Alle individuen of bedrijven die een financiële gift hebben geschonken van minstens 40 euro, ontvangen hiervoor begin volgend jaar een fiscaal attest. 

 

Dankbaar voor elke bijdrage 

De gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn wil iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan dit noodfonds. Het is hartverwarmend om te zien dat er zoveel solidariteit is onder onze inwoners. Met dit noodfonds geven we de slachtoffers een beetje extra steun bij het verwerken van deze tragische gebeurtenis. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2021
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief