Klimaatpunt en 3Wplus hebben, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en 15 gemeenten uit Halle-Vilvoorde, het project WarmNest gerealiseerd.

C21

Klimaatpunt en 3Wplus hebben, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en 15 gemeenten uit Halle-Vilvoorde, het project WarmNest gerealiseerd.

Schermafbeelding_2022-09-14_om_22
Foto v.l.n.r.: Roel Vanhee (3WPlus), Bart Rossignol (RSVK De Woonkoepel), Matthias Janssens (kabinet Nevens, provincie), An Verspecht (Klimaatpunt), de eigenaar Erik Hoedemaekers en Marc Demesmaeker (kabinet Coppens, provincie).
 

22 leegstaande panden in Halle, Opwijk, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Vilvoorde en Zemst werden omgevormd tot kwaliteitsvolle, energiezuinige sociale woningen

​Er staan in Vlaams-Brabant veel te veel woningen leeg of ze zijn ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Bovendien hebben deze woningen hoge nood aan een grondige renovatie.
​Met het project ‘WarmNest’ gingen Klimaatpunt en 3WPlus aan de slag om via renovatie minder leegstand, meer energiezuinige woningen en meer kwalitatieve huurwoningen op de sociale privémarkt in de Vlaamse rand te realiseren.

Op 13 september organiseerden Klimaatpunt en 3Wplus een kijkdag in een 'WarmNest'-huis in Sint-Katarina-Lombeek

Renoveren zonder zorgen
​​
​Bij ‘WarmNest’ worden de eigenaars volledig ontzorgd bij de renovatie. Ze krijgen deskundige begeleiding om hun woning verhuurklaar en energiezuinig te maken.

In het voortraject wordt geluisterd naar de noden van de eigenaar en wordt er samen gezocht naar oplossingen. Vervolgens wordt er een renovatieplan opgesteld, aannemers gezocht, de werken besproken en opgevolgd en premies aangevraagd. ​
​​
​“Omdat het om sociale huur gaat, liggen die renovatiepremies een stuk hoger. Vaak kan meer dan een vierde van de renovatiekost worden opgevangen door subsidies en premies. Dat maakt dat vele renovaties op minder dan vijf jaar terugbetaald zijn”, zegt Roel Vanhee van 3WPlus. “Nog een belangrijk voordeel is dat eigenaars geen leegstandsbelasting moeten betalen, maar wel huurinkomsten ontvangen. Omdat de verhuur via een sociaal verhuurkantoor gaat, zijn de huurinkomsten gegarandeerd. En het onderhoud en het beheer van de sociale woning neemt het verhuurkantoor voor hun zijn rekening”.

​Merkelijke verbetering van de woonkwaliteit en -comfort
​​De leegstaande woningen zijn vaak sterk verouderde of verloederde, niet-geïsoleerde woningen met enkele beglazing. Vaak gaat het om woningen van voor de jaren vijftig, die geen enkel comfort bieden.

“Met ‘WarmNest’ gaat het wooncomfort er sterk op vooruit”, weet An Verspecht van Klimaatpunt. “Na een renovatie is de zolder verbouwd naar één of meerdere slaapkamers, is er centrale verwarming aanwezig, die er in de meeste gevallen nog niet was, is de elektriciteit vernieuwd en heeft de woning een degelijke badkamer en keuken. We willen ook sterk de focus leggen op energiebesparing. Bijna alle woningen hebben voor de renovatie een E- of F-label en halen na renovatie een B-label. Door doorgedreven zolder- en soms ook gevelisolatie en hoogrendementsglas zal het energieverbruik een pak lager uitvallen, wat de toekomstige huurder ten goede komt.”

Warm Nest - infographic pdf.pdf

PDF - 17 Mb

Downloaden

 

Woning voor groot gezin in Sint-Katarina-Lombeek
​De woning in de Lindenstraat in Sint-Katarina-Lombeek (Ternat) werd voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp en een ventilatie D-systeem, 24 cm dakisolatie en 14 cm buitengevelisolatie. Hierdoor is de oorspronkelijk slecht geïsoleerde woning met EPC-label E naar een EPC-label A is geëvolueerd. De woning werd ook uitgebreid met 2 extra slaapkamers op de zolderverdieping en een nieuwe badkamer.

Een leegstaande woning werd gerenoveerd tot een energiezuinige sociale woning

“Deze woning zal binnenkort verhuurd worden via het sociale verhuurkantoor (SVK) De Woonkoepel. Het is een woning met veel slaapkamers, dus geschikt voor een groot gezin. Zulke grote woningen komen niet veel voor op de sociale huurmarkt”, zegt Geert De Feyter, schepen van omgeving, woonbeleid en duurzame ontwikkeling in Ternat.


​Unieke samenwerking
​​
​Ondertussen hebben zich al 15 gemeenten uit Halle-Vilvoorde aangesloten bij ‘WarmNest’. Klimaatpunt en 3WPlus werken ook nauw samen met de woonconsulenten, de regionale woonwinkels en de sociale verhuurkantoren in de regio.
​De aannemers worden betrokken in het verhaal en met hen zoeken we betaalbare kwaliteitsvolle oplossingen.

Ook de provincie Vlaams-Brabant steunt ‘WarmNest’. Zo kreeg het project 70.875 euro als duurzaam klimaatproject.

“Het project komt duidelijk tegemoet aan een aantal noden”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “De sector ‘gebouwen’ vormt één van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot, leegstand vormt een reëel probleem, meestal gekoppeld aan een slechte energetische toestand en slechte woonkwaliteit ​ van deze woningen. ‘WarmNest’ zoekt op een positieve manier naar oplossingen door niet alleen bestraffend op te treden maar ook oplossingsgericht te denken.”


​“In Vlaams-Brabant is nog geen enkele organisatie actief om woningen uit de leegstandslijst te halen en aan te bieden op de verhuurmarkt via de sociale verhuurkantoren. Daarom steunen we graag dit project. Uiteindelijk is iedereen, zowel de eigenaar, als de nieuwe huurder, als de aannemers én het klimaat, winnaar met ‘WarmNest”, besluit Gunter Coppens, gedeputeerde voor wonen.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief