TERNAT neemt deel aan provinciale biodiversiteitcampagne

C21

TERNAT neemt deel aan provinciale biodiversiteitcampagne

Koester_p200

2010 is het internationale jaar van de biodiversiteit. Ook de gemeente Ternat erkent het belang van het biodiversiteitthema en schaart zich achter het initiatief van de provincie Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap tot het ontwikkelen van een brede biodiversiteitcampagne.

De campagne loopt 4 jaar, tot einde 2013 en kreeg als naam 'Je hebt meer buren dan je denkt'. Het is hierbij de bedoeling dat gemeenten, verenigingen en inwoners de bedreigde soorten in hun buurt letterlijk gaan 'koesteren' met concrete acties die hun voortbestaan kunnen redden.
 
De campagne gaat uit van de lijst van Provinciale Prioritaire Soorten, soorten die het moeilijk hebben in onze provincie en in het bijzonder in de gemeente Ternat. Bovendien worden deze soorten gekoppeld aan hun specifieke leefgebieden. De instandhouding van deze leefgebieden is cruciaal voor de overleving van een soort. Door in te zetten op de prioritaire soorten én hun leefgebieden kunnen we gericht en efficiënt campagne voeren voor een betere biodiversiteit in onze gemeente.
 
Elke gemeente in onze provincie heeft haar eigen unieke biodiversiteit. Iedere gemeente heeft dan ook zijn eigen specifieke combinaties van prioritaire soorten en hun leefgebieden. In overleg met de gemeenten werden voor iedere gemeente een aantal typische soorten bepaald. Bedoeling is dat de betrokken gemeentebesturen samen met hun inwoners inspanningen gaan leveren om deze soorten een duw in de rug te geven. Acties opgezet in leefgebieden voor één van deze soorten komen ook de ander soorten in hetzelfde leefgebied ten goede. De nadruk ligt daarbij niet alleen op concrete acties in de leefgebieden, maar ook op het sensibiliseren en inspireren van burgers rond biodiversiteit. In die zin kregen de gemeentespecifieke soorten de naam 'koesterburen' mee. Koesterburen staan symbool voor de unieke biodiversiteit in de gemeente.
 
Gemeenten die in deze campagne stappen, engageren zich om hun inwoners en verenigingen te laten kennis maken met de lokale biodiversiteit (sensibiliseringsinitiatieven) en om actief te streven naar een betere biodiversiteit (concrete terreinacties) in hun gemeente. De deelnemende gemeenten kunnen hiervoor rekenen op de nodige informatie, het beschikbare campagnemateriaal en ondersteuning vanuit de provincie. Ook de Regionale Landschappen staan klaar om de gemeenten te ondersteunen en te inspireren.
 
Er gebeurt echter al heel wat op het terrein. Het koppelen van bestaande initiatieven aan de acties rond de gemeentelijke koesterburen versterkt het lokale biodiversiteitbeleid. Losstaande en versnipperde acties maken nu deel uit van een groot verhaal, een verhaal dat zowel lokaal als bovenlokaal gedragen en 'gekoesterd' wordt.
 
De gemeente Ternat ontvangt divers campagnemateriaal zoals ;
-           een gemeentelijke biokit ( met informatie over de aanpak van de campagne )
-           een aantal affiches met daarop alle koesterburen van de gemeente
-           de mogelijkheid om affiches te laten samenstellen of zelf samen te stellen
-           een koesterschijf
-           maatregelenfiches
-           toegang tot een fotodatabank
-           toegang tot een beeldendatabank
-           toegang tot een internetforum
 
Onderstaande soorten worden in TERNAT als koestersoorten beschouwd :
 
NAAM                           LEEFGEBIEDEN
Sleedoornpage         Hagen, houtkanten, hoogstamboomgaarden, struwelen etc
Boerenzwaluw           Bebouwing in agrarisch gebied
Patrijs                          Akkergemeenschappen
Rode kelkzwam         Holle wegen, vochtige en natte bossen
Ijsvogel                        Plassen en poelen, grachten en sloten
watervleermuis          Bunkers, bebouwing in agrarische omgeving
                                     Grachten, polen, sloten
Huiszwaluw                Urbane gebieden
Steenuil                       Hagen en houtkanten, hoogstam boomgaarden,
                                      bomenrijen, knotwilgen
Bruin Blauwtje           Schrale graslanden en kalkgraslanden
 
 
 
Heel het gebeuren zal worden getrokken door een ‘ Werkgroep Koestersoorten’ onder leiding van de milieudienst en dit in samenwerking met de Milieuraad en Natuurpunt Ternat.
 
Via deze weg lanceert de milieudienst een oproep aan alle burgers, scholen, adviesraden en verenigingen van Ternat om mee te werken in deze werkgroep.
Dit kan door een e-mail te sturen naar jurgen.thiebaut@ternat.be  of telefonisch contact op te nemen op het nummer 02 583 04 32 en dit vóór 30 april 2010.
 
De bedoeling is dat de werkgroep diverse acties uitwerkt om deze prioritaire soorten een duwtje in de rug te geven zoals bv ; plantacties organiseren, poelen graven, vlindertuinen aanleggen, knotwilgen promoten, beheersmaatregelen uitwerken, vogelnesten plaatsen en diverse andere kleine of grotere projecten.
 
Voor verdere info :
 
Jurgen Thiebaut
Milieuambtenaar Ternat
02 583 04 32
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 apr 2010
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief