TERNAT - sp.a-gras wil meer vrouwennamen voor straten en pleinen

C21

TERNAT - sp.a-gras wil meer vrouwennamen voor straten en pleinen

Guido_van_cauwelaert_p200
Guido Van Cauwelaert (ep)

Historiek

Het blauwwitte naambord werd rond het jaar 1800 ingevoerd door Napoleon. De straten werden vernoemd naar personen, die door de geschiedenis van de Belgische staat heen hun bijdrage leverden aan het politiek, wetenschappelijk en socio-cultureel welzijn. Daarbij werd de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van historische betekenis zijn geweest, zowel op artistiek, religieus, pedagogisch en volkskundig, als op wetenschappelijk en algemeen maatschappelijk gebied. Weinig straten kregen een vrouwennaam. Dat is een erfenis van het verleden, waarin vrouwen vaak weggecijferd werden ten voordele van de man.
In Ternat
Ook in Ternat is de toestand bedroevend: slechts één straat draagt een vrouwennaam: de Karharinastraat. Er zijn nochtans ook voor Ternat verschillende vrouwen die in aanmerking komen om hun naam aan een straat te geven, omwille van de bijdrage die ze leverden op het politiek of socio-cultureel vlak. Enkele voorbeelden:
Gertrudis van Nijvel (626-659) was de dochter van Pepijn van Landen, hofmeier van de koningin van Austrasië. In 640 stichtte haar moeder, die inmiddels weduwe geworden was, een klooster in Nijvel in Brabant, waar Gertrudis intrad en op 20-jarige leeftijd abdis werd. De abdij van Nijvel bezat het domein Lennik-Wambeek-Gooik (en dus heel de huidige fusiegemeente Ternat). Vermoedelijk behoorde Wambeek zelfs tot de persoonlijke bezittingen van Gertrudis.
Maria Toussaint was in 1932 de eerste vrouwelijke kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen te Ternat. Zij was de echtgenote van Frans Leempoels, oprichter van de Ternatse Werkersbond, afdeling van de Belgische Werkliedenpartij.
Zie: http://users.belgacom.net/vancauwelaertguido/ONTSTAAN.htm
Maria de Lichtervelde, de laatste gravin op het kasteel Kruikenburg, was een graag geziene figuur in Ternat wegens haar caritatieve ingesteldheid.
Treze Jowie was in de 19de eeuw vroedvrouw in Wambeek en hielp ook Pol de Mont op de wereld komen in 1857. Hij schreef in 1880 over de vroedvrouw een van zijn Wambeekse verhalen in Op Mijn Dorpken.
sp.a-grasraadslid Guido Van Cauwelaert stelt dan ook aan de gemeenteraad voor dat bij het aanleggen van nieuwe straten voortaan de voorkeur zou gegeven worden aan vrouwelijke straatnamen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jan 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief