TERNAT - Buurtcomité tegen spoorwegbel
Ter hoogte van café De Meiboom verbindt een voetweg de Meersstraat met de Korenbloemstraat, de Muilemlaan en verder naar de Bosstraat of de Notestraat. Voor de afschaffing van de spoorwegbrug kon je zelfs langs de Notestraat verder door naar de Heidestraat, weten oudere buurtbewoners te vertellen. In 2005 deed spoorwegbeheerder Infrabel al eens een poging om de overweg te sluiten maar door het protest van de buurtbewoners en het verzet van de gemeente lukte dat niet. En ook nu willen de meeste buurtbewoners niet dat er geraakt wordt aan hun trage weg.
Onlangs kreeg de spooroverweg, die tot nog toe enkel aangeduid was met een sint-andrieskruis er ook ook lichten en bellen bij. De bellen zijn echter zo luid (118 decibel) dat ze de buurtbewoners van de Meersstraat die aan de kant van de spoorweg wonen overdag irriteren en 's nachts uit hun slaap houden. Doordat er geen slagbomen zijn duurt het belgerinkel enkele minuten, tot de trein voorbij is, en dat 71 keer per dag, vanaf 4 uur 's ochtends.
Volgens Infrabel, dat vertegenwoordigd werd door Thomas Baeken (communicatie) en Jochen Bultinck (regiomanager) besliste de minister (lees de Federale Overheidsdienst, het vroegere Ministerie van Verkeerswezen) dat alle overwegbewakingen van het type 4 (met enkel een andreaskruis) moesten vervangen worden door de veiliger type 3 met lichten en bellen. Infrabel wil wel de in het Koninklijk Besluit op de Veiligheid van de overwegen voorziene uitzondering die de minister kan toestaan, aanvragen. Infrabel stelt voor dat de bel wordt stilgelegd 's morgens vroeg en 's avonds laat.
Schepenen Borremans en Van Cauwelaert en gemeenteraadsvoorzitter Dooms kwamen donderdag ook luisteren naar de klachten van de omwonenden. Zij willen de minister vragen om de bel volledig uit te schakelen en als alternatief net voor de overweg opnieuw een dwarsbalk te plaatsen zodat je niet zonder kijken de overweg kunt oplopen.
zie ook : http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fqyzAzdXAOE