TERNAT - Natuurpunt plaatst schermen voor amfibieëntrek

C21

TERNAT - Natuurpunt plaatst schermen voor amfibieëntrek

Dsc_0397
Foto's © Guido Van Cauwelaert
 
Dsc_0398
Foto's © Guido Van Cauwelaert
 

Zaterdagmorgen plaatsten de vrijwilligers van de werkgroep amfibieën van de plaatselijke afdeling van Natuurpunt schermen aan de Reukenstraat om te verhinderen dat trekkende salamanders en padden zomaar de straat zouden oversteken en massaal worden platgereden.

Tot de amfibieën behoren de kikkers en padden (Anura), de salamanders (Caudata) en de wormsalamanders (Gymnophiona). In totaal zijn er meer dan 7000 beschreven soorten. Hiervan behoren er circa 6200 tot de kikkers en padden, ruim 630 tot de salamanders en ongeveer 19 soorten tot de wormsalamanders.
Na hun winterslaap trekken de amfibieën naar een nabijgelegen poel, plas of gracht om hun eieren af te zetten en te bevruchten. De periode tussen 1 februari en 1 april is het drukst. De trek kent vooral topdagen bij regenachtig weer, een hoge vochtigheidsgraad en een luchttemperatuur boven de 5°C. Ook warmere dagen na een vorstperiode zijn gekende topdagen.
De padden trekken vanaf de avondschemering tot zonsopgang. Het is dus zaaks om de padden over te zetten in de avonduren, wanneer er nog wat verkeer op de baan is. Om het de vrijwilligers wat makkelijker te maken wordt er gewerkt met schermen, zodat alleen in de vroege morgen moet overgezet worden. Het is wel belangrijk om er vroeg bij te zijn of anders zijn de padden een gemakkelijke prooi voor tal van roofdieren, bijvoorbeeld reigers.
De amfibieënwerkgroep van Natuurpunt Ternat doet elk jaar een overzetactie. Vorig jaar werden er in de Reukenstraat meer dan 1600 diertjes overgezet.
In België en Nederland zijn de bekendste trekkers onder de amfibieën de gewone pad (Bufo bufo) en de bruine kikker (Rana temporaria), maar ook andere kikkers en padden vertonen trekgedrag, zoals de rugstreeppad (Bufo calamita) en de heikikker (Rana arvalis). Ook salamanders trekken, vooral de alpenwatersalamander (Mesotriton alpestris), de kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris), de vinpootsalamander (Lissotriton helveticus) en de kamsalamander (Triturus cristatus).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 feb 2013
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief