TERNAT wil duurzaam beleid voeren

C21

TERNAT wil duurzaam beleid voeren

Image
(ingezonden foto)
 

Zoals alle Vlaamse gemeenten staat ook Ternat voor grote financiële uitdagingen. "De hogere overheden wentelden de laatste jaren steeds meer lasten af op de gemeenten," stelde schepen voor financiën Luc Wachtelaer donderdag op een persconferentie.  Als voornaamste voorbeeld nam hij de politiehervorming. "Voor de hervorming hadden we 13 rijkswachters en 12 eigen politieagenten. Nu hebben we 4 wijkagenten en is er één interventieploeg maar we betalen wel een pak meer bijdrage aan de politiezone. Ook inzake brandweer legt de gouverneur ons een solidariteitsbijdrage op om andere zones te helpen", vervolgde de schepen.

"We willen een duurzaam beleid voeren, zowel economisch als ecologisch", legde burgemeester Parys uit. De gemeente wil een duurzaam mobiliteitsbeleid waarbij veilige fietsverbindingen worden voorzien tussen de verschillende woonkernen, scholen, stations en bushaltes. Twee grote projecten worden eerstdaags uitgevoerd: de herinrichting van de stationsomgeving, waarin een fietspad en fietsroute voorzien is dat de centra van Ternat en Sint-Katherina-Lombeek verbindt en de heraanleg van de Brusselstraat met fietspaden die de fietsroute van de Nattestraat zullen verbinden met die van Dilbeek. In het kader van de GEN-werken werden naast de spoorlijn asfaltwegen aangelegd. Die zullen nu worden opgenomen in het trage wegen en fietsnetwerk.

"Voor het afvalbeleid wil de gemeente samen met de burgers actie voeren om het restafval te verminderen. Nu betaalt de belastingbetaler elk jaar 725.000 euro voor de ophaling en verwerking van afval. We moeten de burger responsabiliseren. De bijdrage per zak of andere recipiënt moet dus omhoog", zegt schepen voor milieu, Guido Van Cauwelaert. "Dat moet er toe leiden dat de burger selecteert en minder restafval aanbiedt zodat de factuur kleiner wordt. Het belastinggeld kan dan nuttiger besteed worden. Ook de mogelijkheid om een nog verder doorgedreven systeem van gedifferentieerd tarief met kleine afvalbakken die gewogen worden, in te voeren, wordt onderzocht. Maar we moeten kijken wat het interessantste is voor de burger én de gemeente. Uiteraard zal er steeds een sociale correctie voor minder vermogende grote gezinnen moeten toegepast worden," besluit hij.

Vooral in de sector Vrije Tijd wordt gestreefd om zelfbedruipend te werken teneinde het bestaande aanbod van cultuur, zwemmen en andere sportmogelijkheden te kunnen bewaren. Schepen Kathleen Platteau overlegde daarvoor onder meer met Liedekerke. Prijzen en uren van de zwembaden van de twee gemeenten worden op elkaar afgestemd. Ternat kan het daardoor doen met één redder minder. Gebruikers van buiten Ternat zullen iets meer betalen dan de Ternatse, die reeds via hun belastingen bijdragen aan de gebruikte infrastructuur.

's Avonds werden de plannen uitvoerig toegelicht aan alle gemeenteraadsleden, die waren uitgenodigd op een gemeenschappelijke gemeenteraadscommissie. Het college deed daarbij een oproep tot de gemeenteraadsleden uit de minderheid om tot een constructieve dialoog te komen en zelf voorstellen te doen om het voorgestelde plan nog te verbeteren, "in het belang van de Ternatse burger".

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jun 2013
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief