TERNAT - Afvalbeleid grondig gewijzigd

C21

TERNAT - Afvalbeleid grondig gewijzigd

Guidocompostvatcontaineraffiche
 

Vanaf januari komt er een grondige wijziging van het afvalbeleid. "De bedoeling van het nieuwe beleid is dat er minder restafval geproduceerd wordt," zegt schepen van Milieu Guido Van Cauwelaert van spagroen+. Voor de uitvoering van dit beleid sloot de gemeente een exclusiviteitscontract af met de intercommunale Haviland, die voortaan de huis-aan-huis-ophaling verzorgt en het recyclagepark zal uitbaten vanaf 1 januari.

De ophaling van het restafval (rode zakken) gebeurt voortaan tweewekelijks op dinsdag. Bij problemen kun je bellen naar Haviland op het nummer 02 334 17 40. De ophaling van PMD en van Groenten-, Fruit- en Tuinafval gebeurt ook tweewekelijks maar dan op maandag. Ook snoeihout mag dan worden meegegeven. Van mei tot oktober wordt het GFT wekelijks opgehaald. Voor de ophaling van grof huisvuil dien je te bellen voor een afspraak naar Haviland op nummer 02 334 17 45 of grofvuil@haviland.be

 

Interessantere openingsuren voor het Recyclagepark

Het recyclagepark wordt beter toegankelijk dankzij de betere openingsuren:

Dinsdag 14:00 tot 19:00 uur

Woensdag 14:00 tot 19:00 uur

Donderdag 14:00 tot 19:00 uur

Vrijdag 14:00 tot 19:00 uur

Zaterdag 10:00 tot 17:00 uur

"Vanaf 4 februari 2014 zal de vergoeding voor het afval worden berekend via een systeem met weegbruggen. Dat is een eerlijk systeem dat een toepassing is van het principe van  de vervuiler betaalt ", zegt de Milieuschepen. Tijdens de maand januari zal het oude systeem van de knipbeurten nog worden toegepast als overgangsfase. De burger wiens kaart op het einde van deze overgangsfase nog niet opgebruikt is, zal de mogelijkheid krijgen om de resterende waarde teruggestort te krijgen via een overschrijving.g speciaal aanvraagformulier dat vanaf begin januari zal te verkrijgen zijn op de milieudienst en het recyclagepark.

Beperk je afval: composteer

Groenafval vormt ongeveer 50 % van ons afval. Door dit te composteren kun je je afvalproductie dus aanzienlijk verminderen. Er worden op het recyclagepark nog steeds compostvaten (280 liter) aangeboden tegen een prijs van 25 €. De compostmeesters zijn terug van weg geweest en openen hun nieuwe demoplaats telkens de eerste zaterdag van de maand van maart tot en met oktober ( van 9 tot 12 uur )

Enkele tips voor een goede werking van het compostvat:

1. Zoek een plaats in uw tuin:
· die enkele uren (ochtend)zon krijgt per dag
· met een onverharde ondergrond
· die gemakkelijk en met droge voeten bereikbaar is, niet te ver van de keukendeur
· met voldoende ruimte eromheen zodat u aan het vat kunt werken

2. Plaats het vat op 7 betonnen trottoirtegels (30 x 30 x 5 cm) waartussen u enkele centimeter ruimte laat.
Vergeet vooral geen steen te plaatsen onder het midden van het vat.

3. Leg onderaan op de bodemplaat van het vat een 10 cm dikke laag luchtig materiaal: houtsnippers, fijne takjes, houterige stengels van vaste planten, dennennaalden ...

4. Breng vervolgens de composteerbare materialen in het vat naarmate u ze voorhanden hebt. Zorg voor een goede afwisseling van 'bruin' en 'groen', vermijd grote hoeveelheden van eenzelfde materiaal en snij of hak grof materiaal (koolstronken, preibladeren, volledige uien, uitgeperste halve appelsienen …) in kleinere stukken van hooguit een paar centimeter dik.

5. Gebruik wekelijks de bijgeleverde beluchtingstok: prik hem op een vijftal plaatsen in het composterend materiaal, draai een kwartslag en trek hem weer naar boven. U mengt het materiaal niet echt maar trekt eerder schouwen. Zo komt de lucht via de gaatjes in de bodemplaat bij de zuurstofminnende compostorganismen.

6. Ook vocht is van belang voor een goede vertering. Meestal zal er door de aanvoer van veel waterrijk keukenafval ruim voldoende vocht in de compost aanwezig zijn.
Het vochtgehalte kunt u controleren d.m.v. de vuisttest: neem een handvol halfverteerde compost en pers het samen in je hand. Kunt u er helemaal geen vocht uitknijpen dan is het materiaal te droog. Kruipt de compost tijdens het samendrukken als een platte brij tussen uw vingers, dan is het materiaal veel te vochtig. Ziet u wat vocht tussen uw vingers verschijnen maar behoudt de compost nadien zijn luchtige structuur dan is de vochtigheid optimaal.

7. Wanneer het vat na enkele maanden bijna vol is, verwijdert u de romp van het vat door het eenvoudig naar boven te schuiven. Het deel van de inhoud waar nog veel wormen actief zijn legt u opzij met een riek. De reeds verteerde compost verwijdert en gebruikt u.
U zet het vat terug op, mengt het verwijderde materiaal duchtig dooreen en brengt het opnieuw in het vat. De temperatuurstijging die er de volgende dagen op volgt, zal heel wat onkruidzaden vernietigen.

8. In een compostvat kunt u na 6 à 9 maanden, dus vanaf de tweede omzetting, verteerde compost oogsten. Het proces versnelt door omzetten en bij hoge buitentemperaturen.

 

 

http://www.vlaco.be/kringloop-tuinieren/systemen-en-principes/compostvat

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 dec 2013
ep
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 19 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024

archief