TERNAT - Basisschool De Kiem Lombeek zet in op gezond klimaat

C21

TERNAT - Basisschool De Kiem Lombeek zet in op gezond klimaat

Dekiemlombeekgezondklimaat

Leerkrachten, leerlingen en ouders van de gemeentelijke basisschool De Kiem Lombeek zetten dit schooljaar in op een ‘gezond klimaat’ met de slogan “ik, jij en de rest in een wereld op zijn best”.

Die slogan dekt de lading volkomen. Werken aan een gezond klimaat vraagt om te kijken naar jezelf. Wie ben ik? Wat kan ik voor anderen betekenen en hoe toon ik mezelf? Hoe voel ik me hierbij? Ik en jij zijn complementair, maar in relatie ontdekken we ook onze eigen scherpe kantjes. De ander houdt me vaak de spiegel voor.

We leven in de rest van de wereld…. maar zijn we van enige betekenis tussen 7 miljard andere mensen. Wie kan ik zijn binnen het grotere geheel? Welk verschil kan ik maken? Hoe gaan we om met alle media die ons overladen met de meest verschrikkelijke nieuwsberichten?  Hoe kijk ik naar mijn omgeving en hoe draag ik er zorg voor?

Daarom besteden we ook dit schooljaar heel wat aandacht aan een goede sfeer op school en willen we onze leerlingen leren om zelfbewuste, zorgzame wereldburgers  met een open kijk op de wereld te worden.

Hiervoor werden de voorbije maanden en jaren reeds heel wat initiatieven genomen, zoals speelplaatsafspraken, afspraken in de refter, antipestbeleid, de dieren van de axenroos, bewustwording rond klimaat en derdewereldlanden zoals Pakistan en Burkina Faso, …

De school zorgt ervoor dat het emotionele sterk wordt aangesproken en traint de leerlingen in sociale vaardigheden. Rollenspelen, poëzie, jeugdliteratuur, kringgesprekken, spel, groepswerk, kunst, … zijn maar enkele instrumenten die het leerproces, en sociale vaardigheden, aanwakkeren.

Concreet vormen we vanaf maandag 17 november 2014 kleine groepjes en starten we in het zesde leerjaar wekelijks gesprekken op met de leerlingen. Ze krijgen een aantal vragen waarover ze vooraf kunnen nadenken, zodat iedereen bij het gesprek betrokken wordt.

Doel hierbij is om leerlingen zelf te laten verwoorden waar het goed gaat op school, maar ook waar het soms mis gaat in hun omgang met medeleerlingen en leerkrachten. Samen willen we tot oplossingen komen. Wekelijks wordt – ook in kleine groepen – geëvalueerd wat goed of minder goed liep en wordt er bijgestuurd.

De leerlingenraad wordt nauw betrokken bij deze aanpak. In overleg met hen wordt ook dit schooljaar het project van ruziebrekers opnieuw opgestart. Hierbij worden leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar ingezet om, onder toezicht van een leerkracht, bij ruzies op de speelplaats te bemiddelen. De ruziebrekers worden hierin vooraf gecoacht door de zorgleerkracht.

Ook in de andere klassen wordt verder ingezet op sociale vaardigheden, afhankelijk van de noden van de leerkracht en leerlingen en met ondersteuning vanuit de zorg.

In de maandelijkse nieuwsbrief licht de school verder toe welke acties dit schooljaar rond veilig internet worden georganiseerd met de leerlingen en hoe dit aan bod komt tijdens de ICT-lessen. De school wil van de gelegenheid gebruik maken om aan ouders te vragen om een oogje in het zeil te houden wanneer hun kind op het internet surft of gebruik maakt van sociale media. Zo kunnen al heel wat ongewenst gedrag of ongewenste opmerkingen vermeden worden.

De milieuwerkgroep plant nieuwe initiatieven rond afvalpreventie. We kijken wat er zoal weggegooid wordt in de school en plannen samen met de leerlingen nieuwe “groene” acties om de afvalberg kleiner te maken. Ook hier weer : ik, jij en de rest. Één van de acties was bijvoorbeeld het invoeren van koekendoosjes, en nagaan of dit effect had op de afvalberg. Wat dus wel degelijk het geval was, we hadden na twee weken maar de helft van het aantal vuilniszakken restafval meer over.

Ons muzisch project, opgevat als muzisch parcours in CC De Ploter, zal op 6 en 7 juni 2015 het jaarthema en de vele initiatieven van dit schooljaar samenvatten in een  stijlvol toonmoment waar creativiteit en inhoud elkaar ontmoeten in drama, muziek, dans, beweging, fotografie, beeld, film, ….

Een proces betekent in beweging zijn, vallen en opstaan, triomf en teleurstelling, alleen en samen, compromis en geschillen, ...   We zijn ons bewust dat dit traject groei met zich zal meebrengen wat het eindresultaat ook mag zijn. Maar we focussen op proces en niet op product en op een onvergetelijk schooljaar!

Contact : Els De Saeger, directie GBS De Kiem Lombeek, elsdesaeger@belgacom.net 053 66 04 73 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 nov 2014
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief