Natuurpunt TERNAT : Wim Veraghtert over exoten
De Canadese ganzen streken ook neer in Terlinden.
Op 17 februari spreekt Wim Veraghtert over exoten in onze natuur. Nepalese duizendknoop, Chinese wolhandkrab en Nijlgans: exotisch klinkende namen van planten en dieren waarvoor u niet zover meer hoeft te reizen om ze te zien. Het zijn zogenaamde exoten die nu ook in de Vlaamse natuur voorkomen. In totaal gaat het intussen om honderden soorten. Wie en wat ze zijn, komt u op deze lezing te weten. We bekijken ook hoe die exoten in deze geglobaliseerde wereld een probleem vormen, dat zelfs de Vlaamse belastingbetaler duur komt te staan... Reden te meer om de exotenproblematiek binnen de perken te houden, waarvoor we enkele tips meegeven
Wanneer: woensdag, 17 februari 2016 om 19.30 uur
Waar: CC De Ploter, Sint-Katherina-Lombeek
Prijs: Gratis
Eerder verschenen: Canadese ganzen strijken neer in TERNAT (6 september 2015)
Deze week kon je ook in Ternat grote groepen Canadese ganzen zien neerstrijken. De Canadese gans is een sierlijk, haast zwaanachtig dier, maar is een pest geworden in natuurreservaten en recreatiegebieden in Vlaanderen en de omringende landen. .
De vogel is afkomstig uit Noord-Amerika en zit in Vlaanderen op kasteelvijvers sinds einde 19de eeuw. De eerste verwilderde exemplaren verschenen in 1960. Momenteel zijn er al 10.000 stuks..
Enkele golfbanen van de Brabantse Golf in Melsbroek zijn nog amper bespeelbaar door de aanwezigheid van de Canadese ganzen. De ganzen zitten massaal in het vijvertje van de golfclub en hinderen de golfers in hun spel. Ook in het gemeentelijk park in Zaventem zorgen de mooie vogels voor overlast.
De aanwezigheid van de Canadese gans brengt niet alleen de biodiversiteit in gevaar, maar creëert een bijzonder onaangename situatie in de parken zelf door de talrijke uitwerpselen die de dieren achterlaten. In Tervuren, Overijse en Hoeilaart werden daarom al 215 ganzen vergast, wat heel wat protest uitlokte, en in Vilvoorde besloot het stadsbestuur honderd ganzen te herlokaliseren uit het Hanssens-park.
Directeur Jan Rodts van de Vogelbescherming betwijfelt of al die slachtpartijen veel zullen uithalen. ,,Ik vrees dat het effect slechts tijdelijk zal zijn'', zegt hij. ,,De Canadese gans heeft intussen ook de omringende landen gekoloniseerd. Als Vlaanderen de ganzen uitroeit, dan zal hun territorium gaandeweg weer ingenomen worden door Canadese ganzen uit Nederland en Duitsland.''
10 feb 2016
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
Terug