TERNAT - Herinrichting stationsomgeving
Zopas werd het nieuwe plan voor de herinrichting van de stationsomgeving op de gemeenteraadscommissie voorgesteld. De werken zouden al in 2009 worden uitgevoerd. De kosten worden geraamd op 3,27 miljoen euro en worden gedeeld door de gemeente (861.000 euro), , B-Holding en Infrabel (beheerder spoorinfrastructuur, die de perrons heraanlegt, samen 825.000 euro) en Aquario (1,58 miljoen euro voor de nieuwe riolering in de Statiestraat).
De zogenaamde NMBS-parking krijgt in het plan een grotere capaciteit. Door een betere ordening en door een uitbreiding naar de Borredam toe. Eventueel zou er ook een nieuwe toegangsweg worden aangelegd via een braakliggend terrein aan de Statiestraat. Dat terrein dient nog te worden aangekocht of onteigend.
De statiestraat wordt versmald en er komt een fietspad vanaf de Assesteenweg doorheen de NMBS-parking naar de Borredam. De gemeente zorgt voor een afsluiting tussen fietspad en achtertuintjes van de aanpalende woningen. In de Statiestraat komt er nieuwe - gescheiden - riolering (vuil water en regenwater). Voor het station komt o.a. een "waterpartij" met fonteintjes.
De Statiestraat wordt uitgevoerd in kleurvaste bruine betonstraatstenen. Het aantal parkeerplaatsen tussen Assesteenweg en station wordt herleid tot 32. Die worden voorbehouden voor tijdelijk parkeren. 5 van de 32 plaatsen zijn bedoeld als kiss&ride-strook.
Langs het nieuwe voetpad aan de winkelzijde blijven nog 25 parkeerplaatsen, voorbehouden voor kortparkeren. In tegenstelling tot een eerder ontwerp blijft de loods naast het station behouden. In de loods staat moeilijk te verplaatsen technische apparatuur opgesteld. Daarom wordt gedacht aan een nieuwe toegang tot de parking (zie hierboven). In het huidige plan worden er 208 plaatsen voorzien voor langparkeren.
Er blijft voldoende plaats voor alle kermisattracties. Ook de frituur op het plein mag blijven, al schuift ze wel enkele meters op (naar de spoorweg toe).
Opmerkelijk is dat De Lijn voor geen euro tussenbeide komt. Aan het station komen twee stopplaatsen. De wachthalte van De Lijn blijft in de Sterrenlaan.
In het plan is geen sprake van de ontwikkeling van het gebied aan de overzijde van het spoor. Dat zit er de eerste jaren nog niet in. De NMBS zou wel haar akkoord gegeven hebben om voor een ondertunneling van het derde spoor te zorgen, zodra deze zone wordt ontwikkeld.
Veilige fietsenstalling en waarborgen kortparkeren gevraagd door oppositie
Gemeenteraadslid Guido Van Cauwelaert van sp.a-gras merkte op dat de fietsparking niet overeenstemt met wat werd afgesproken op de gemeenteraad. Daar werd immers aan de oppositie beloofd dat er een beveiligde fietsparking komt. Die moet volgens Van Cauwelaert degelijk afgesloten zijn en eventueel toegankelijk met een magneetkaart die aan de geregistreerde gebruikers wordt afgeleverd. De oppositie zag ook een probleem in het naleven van het kortparkeren. Omdat de beteugeling van het overtreden daarvan uit het strafrecht werd gehaald treedt de politie daar immers al jaren niet meer tegen op. Van Cauwelaert stelde daarom voor een omheinde betaalparking met slagbomen te maken tussen Assesteenweg en station. Die zou het eerste uur gratis zijn wat de lokale handelaars ten goede zou komen.
Gemeenteraad
Op de komende gemeenteraad vraagt de oppositie de goedkeuring van een retributiereglement voor de zogenaamde blauwe zones. Daardoor zou de gemeente zelf een bedrag kunnen invorderen van personen die te lang parkeren. Er wordt ook de organisatie van een hoorzitting gevraagd.