TERNAT - Werkgroep moet Assesteenweg opnieuw leefbaar maken
Op de laatste gemeenteraad werd, op vraag van gemeenteraadslid Sven De Paepe (NVA) beslist dat er een verkeerswerkgroep komt met geïnteresseerden uit alle gemeenteraadsfracties.Die moet zich in de eerste plaats buigen over het dossier rond de Assesteenweg, zegt De Paepe.Er moet een strategie worden ontwikkeld om binnen de tien jaar de drukke steenweg leefbaarder te maken en de verkeersknoop te ontwarren.
"De situatie op en rond de Assesteenweg is een complexe geheel", vertelt De Paepe aan de krant Het Nieuwsblad. "De voorstudie van de kruising met de spoorweg kwam onlangs plots weer boven water. Het RUP Assesteenweg, de heraanleg van het oprittencomplex aan de E40, de industriezone en de aanleg van het GEN zijn allemaal dossiers die vandaag los van elkaar verder kabbelen of gewoon stilliggen”, zegt het NVA-raadslid. Een verkeerswerkgroep en meer transparantie in die dossiers, zowel naar oppositie als naar bevolking,moet daar verandering in brengen.
“We moeten dit probleem aanpakken zonder aan politieke spelletjes te doen. We hebben de boot gemist begin jaren zeventig. Nu, 44 jaar later, kunnen we voor één keer samenwerken om dat dossier als een geheel aan te pakken, niet alleen gemeentelijk, maar ook naar betrokken instanties en gemeenten toe”, zegt De Paepe.
Sven De Paepe vroeg op de gemeenteraad ook naar een mobiliteitseffectenrapport of MOBER voor het gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Assesteenweg, waarmee de gemeente een aantal bestemmingen en functies van de terreinen langsheen deze weg wil vastleggen, maar volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Armand Van Malderen (LVB) is dat niet meteen nodig. “Het aspect mobiliteit zit ook al in het milieu-effectenrapportn dat deel uitmaakt van het RUP”, zegt de schepen. De Paepe hoopt alvast dat hij tenminste het MER ook te zien krijgt. “Het (uitgebreide) MOBER is inderdaad niet verplicht, maar volgens ons wel cruciaal in zo'n dossier.”
Binnenkort komt er ook een (openbare) gemeenteraadscommissie waar studiebureau Arcadis de voorstudie van de brug onder de spoorweg toelicht. Een oude vraag van De Paepe.
Eerder verschenen: TERNAT - Komt er (snel) een brug onder de spoorweg op de Assesteenweg
In 2012 besliste de provincie Vlaams-Brabant om een studie te laten uitvoeren naar de mogelijkheden om de spoorwegoverweg op de Assesteenweg in Ternat te vervangen door een brug over of onder de spoorweg. Dat gebeurde na vragen over de impact die een gepland bedrijventerrein zou hebben op de fileproblemen op de N285.
Uit de eerste resultaten van het onderzoek door een studiebureau bleek dat de overweg slechts voor een relatief klein gedeelte verantwoordelijk is de files. Het studiebureau toonde beelden van een Assesteenweg waar de file voorbij de overweg gewoon blijft staan als deze gesloten is. De grootste oorzaak van de filevorming is dan ook het op- en afrittencomplex van de E40. En daar wil het Agentschap Wegen en Verkeer nu iets aan doen. Door het herinrichten van de op- en uitritten en het aanpassen van de verkeerslichten zou het verkeer vlotter gaan verlopen.
Toch wordt de studie verder gezet want spoorwegbeheerder Infrabel heeft al aangegeven dat het op termijn alle gelijkgrondse kruisingen met de spoorweg wil zien verdwijnen.
Het studiebureau onderzocht een aantal mogelijkheden en legde die voor aan de gemeentelijke mobiliteitscommissie. Al naargelang de invalshoek van de actoren wordt er voor andere oplossingen geopteerd. Het gemeentebestuur opteert voor een s-vormig tracé met steile helling. Dan moeten er minder onteigeningen gebeuren en komt er zelfs ruimte voor nieuwe huisvestingsprojecten vrij die nu moeilijk ontsluitbaar zijn.
Bovengemeentelijke actoren verkiezen dan weer een rechtlijnig tracé met een betere zichtbaarheid dat veiliger is. Daarvoor moeten dubbel zoveel onteigeningen plaatsvinden.
De plannen gaan nu naar de regionale mobiliteitscommissie en de Vlaamse kwaliteitsauditor waarna het studiebureau dieper ingaat op de geselecteerde pistes.
Algemeen wordt aangenomen dat er geen uitvoering komt de eerste tien of vijftien jaar door gebrek aan budgetten. Maar NVA liet het punt alvast agenderen op de volgende gemeenteraad en dringt aan om over de partijgrenzen heen te ijveren voor een snelle oplossing voor de verkeersproblemen. En laat deze partij nu net de Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare werken hebben. Dus, wie weet, komt er toch nog eerder schot in de zaak. Zie ook het nieuws van ringtv van 27/10 op www.ringtv.be/nieuws
http://www.editiepajot.com/regios/19/articles/45750
Terug