TERNAT - KWB op zoek naar alternatieve energie
In de Antwerpse haven bevindt zich een van de belangrijkste petrochemische clusters ter wereld. Via koeltorens wordt zowat 1000 MW restwarmte de lucht ingeblazen; het equivalent van het vermogen van een kernreactor zoals Doel 4.Momenteel bestaan er concrete plannen om een deel van die restwarmte te gebruiken in een warmtenet om huizen en gebouwen te verwarmen in het stedelijk gebied. Paul De Rache, hoofdingenieur energieprojecten van het Gemeentelijk Havenbedrijf van Antwerpen komt het project toelichten.
Energiebesparing door recuperatie van restwarmte
De Antwerpse haven is ’s werelds tweede grootste petro-chemiecluster. Dat betekent onder meer dat er enorme hoeveelheden warmte worden geproduceerd, verbruikt, maar ook geloosd wanneer restwarmte niet langer bruikbaar is in de industrie. Het Havenbedrijf wil de verliezen van de industriële restwarmte beperken via het opzetten van een collectief warmtebeheer waarbij restwarmte wordt geleverd aan andere warmtegebruikers. Daarbij worden de behoeften van zij die restwarmte moeten weg koelen en zij die laagwaardige warmte nodig hebben, op elkaar afgestemd. Verschillende concepten voor de valorisatie van industriële restwarmte worden onderzocht in samenwerking met de industrie, de overheid en andere maatschappelijke actoren.
Bekijk ook de haalbaarheidsstudie over de valorisatie van restwarmte en het interview met Paul De Rache op de website van het Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform (MIP)
Afspraak met Paul De Rache dinsdag 2/2/2016 om 20 u in Parochiehuis Ternat