TERNAT - Hendrik de Fourneau, graaf van Kruikenburg
Op vrijdag 15 april organiseert Neerlandicus Willi van Cauwelaert zijn derde lezing in het raam van 200 jaar Nederlands Ternat. Deze keer staat die in het teken van de toelating van graaf Hendrik de Fourneau van Kruikenburg tot de Nederlandse adel. Afspraak in de Dreef nummer 1 om 19.30 uur.
Op 14 april 1816 werd graaf Hendrik de Fourneau de Cruquenbourg de Vichte toegelaten tot de Nedederlandse adel van het koninkrijk der Nederlanden. Graaf kolonel Hendrik de Cruquenbourg streed als een van de adjudanten van kroonprins Willem van Oranje in 1815 tegen het Franse keizerlijke leger van Napoleon te Waterloo.
Wambeek, Lombeek en Ternath lagen vanaf 1815 in de provincie Zuid-Braband of Zuid-Brabant, waarvan de hoofdstad Brussel was. In Brussel bevond zich het hotel Cruquenbourg. Dit was de gewone verblijfplaats van de Ternatse graven. Toch werden de graven de Fourneau - als graven van Vichte - toegevoegd aan de raad van adel van Oost-Vlaanderen. De reden hiervan is duidelijk. In Brussel woonden bijzonder veel adellijke personen die in de provinciale Staten van Zuid-Braband moesten zetelen. Hoogstwaarschijnlijk werd de familie de Fourneau - eveneens graven van Vichte - daarom aan de raad van adel en de provinciale Staten van Oost-Vlaanderen toegevoegd.
Duidelijk was graaf Hendrik een Ternattenaar. Later zou hij met zijn echtgenote - Eulalia de Festraets - kasteel Cruyckenburg of Kruikenburg betrekken. De Nederlandse tijd heeft voor Ternat niet lang genoeg geduurd. Al in 1830 zou onze orangistische graaf Hendrik al de wijk naar het buitenland moeten nemen - door de Belgische omwenteling.
Ternattenaar Willi van Cauwelaert MA richtte in 2015 reeds twee activiteiten naar aanleiding van 200 jaar Nederlands Ternat in.
De eerste vond in juni 2015 op de Sportsite plaats : Hulde aan Hendrik de Fourneau held van Waterloo.
De tweede activiteit werd in september 2015 in de Waeterheeren georganiseerd : 200 jaar Nederlands Ternat.
Meer info op : http://ternat.webnode.at/