TERNAT - Plannen nieuw winkelcentrum toegelicht voor omwonenden
Donderdagnamddag werden de plannen voor een nieuw winkelcentrum op de vroegere IKEA -site door een afgevaardigde van ontwikkelaar Redevko toegelicht aan omwonenden en belangstellenden. De plannen komen er in uitvoering van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) dat de bestemming industriezone van het gewestplan wijzigde in Zone voor grootschalige kleinhandel.
De aanwezige afgevaardigden van de middenstandsorganisaties van Asse en Ternat drukten hun ongerustheid uit over de concurrentie voor de handel in de gemeentekernen. Omwonenden en bedrijven van de industriezone zijn vooral bang voor een verkeersinfarct aan het rond punt op de Assesteenweg, waar alle verkeersstromen op terecht komen. Ook al het verkeer van de nieuwe bedrijvenzone tussen Essenestraat en Assesteenweg, voorzien in nog een ander PRUP, zal hier langs moeten.
Ook in de eerder deze week gehouden openbare gemeenteraadscommissie werd vooral gewezen op de te vrezen mobiliteitsproblemen. Het gemeentebestuur is zich daarvan bewust en vroeg reeds verschillende malen aan het Vlaams Gewest om een aftakking van de uitrit Brussel van de E40 te realiseren die het verkeer rechtstreeks naar de industriezone zou leiden, wat een enorme ontlasting voor de Assesteenweg zou betekenen. Maar het gewest bleef tot nu toe doof voor de Ternatse vraag. Ook ontwikkelaar Redevko is vragende partij voor een rechtstreekse verbinding.
In de in het dossier van het winkelcomplex opgenomen studie van de effecten op de mobiliteit (MOBER) werden twee momenten onderzocht, de avondspits op vrijdag en de zaterdagnamiddag. "De studie wijst uit dat er op deze momenten ruim een derde tot bijna de helft personenauto’s bijkomen op de Assesteenweg ter hoogte van het rondpunt aan de industriezone in de richting van en naar Ternat", zegt gemeenteraadslid Gunter De Smet. "Toch stelt de studie dat de gemiddelde verliestijd met slechts 30 seconden zou toenemen. Zo veel auto’s méér en toch slechts gemiddeld een halve minuut langer aanschuiven in de file. Dit kunnen we moeilijk geloven", zegt De Smet. Bijkomend onderzoek is volgens hem dan ook gewenst.