TERNAT - Partijen bereiden al de volgende gemeenteraadsverkiezingen voor

C21

TERNAT - Partijen bereiden al de volgende gemeenteraadsverkiezingen voor

Unspecified
"Bij de LVB botert het niet meer.", zegt Dooms (rechts). Luc Wachtelaer (achteraan) neemt het burgemeesterschap over van Ronald Parys maar zit met een verdeelde partij.
 

Vormen Open VLD en CD&V bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een kartel? Open Vld-voorzitter Jean Dooms benadrukt in Het Laatste Nieuws dat er nog geen geschreven akkoord is. "Maar het klopt dat beide partijen elkaar gevonden hebben", zegt hij. "Bij de LVB botert het niet meer.", zegt Dooms.

Die LVB was het werk van oud burgemeester Gerard Platteau. Die kon in 1977 de toenmalige CVP in de oppositie krijgen door met zijn Centrumlijst een coalitie te maken met het kartel BSP-VU. In 1982 scheurden de PVV-ers (nu Open VLD) zich af van de CTL van Platteau en kwamen met de socialisten in de oppositie terecht. Platteau maakte een CTL-VU-CVP coalitie en weekte in de volgende jaren verscheidene CVP-ers los van hun Ternatse afdeling. Die zette hij in 1988 mee op zijn Lijst van de Burgemeester, waar ook de liberalen, de BSP en VU en huidig CD&V-lijsttrekker Vanderhasselt aan meewerkten.

De LVB behaalde de absolute meerderheid en Platteau vergrootte zijn persoonlijke macht. In 1994 stapten de socialisten uit de LVB en maakten samen met groenen en onafhankelijken de lijst GRAS. Alleen huidig burgemeester Ronald Parys bleef bij de LVB.

Platteau behaalde opnieuw een absolute meerderheid maar nam de sterk verzwakte CVP mee op in zijn meerderheid, die daardoor 17 van de 21 zetels had in de gemeenteraad. Alleen GRAS bleef oppositie voeren. Ook in 2000 leidde Platteau de LVB weer naar een absolute meerderheid. Omwille van een gerechtelijk onderzoek moest hij echter het burgemeesterschap doorgeven aan Parys.

In 2006 probeerde een kartel van CD&V, NVA, sp.a, groenen en onafhankelijken, zonder resultaat, de LVB van de macht te verdrijven. Toen in 2012 enkele oude stemmentrekkers van de lijst verdwenen raakte de LVB uiteindelijk haar absolute meerderheid kwijt en vormde een coalitie met spagroen+.

Oppositiepartij N-VA is niet betrokken bij de besprekingen en is niet onder de indruk van de mogelijke kartelvorming. "De oude krokodillen die de macht onderling nog eens gaan verdelen, dat is niet de verandering waar Ternat op wacht", zegt Sven De Paepe.

Ook Luc Wachtelaer, die op 1 januari burgemeester wordt reageert in dezelfde zin. Hij wil bij de komende verkiezingen opnieuw een dorpslijst maken. "Om een gemeente te leiden, heb je geen nationale partijen nodig", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "De mensen willen verandering, maar het kartel zal vooral meer van hetzelfde zijn. Ik wil graag met jonge mensen een vernieuwend project opstarten." 

Met een deel van zijn oude lijst dat al met één been in een nieuwe alliantie zit wordt het voor Wachtelaer niet prettig besturen. "Als burgemeester wordt het mijn taak om vertrouwen te scheppen. Ik ga hard mijn best doen om de komende twee jaar een positief verhaal uit te tekenen," reageert hij.

Ook bij spagroen+ hoopt men dat het belang van de gemeente niet teveel te lijden zal hebben onder de politieke spelletjes. "Wij blijven ons gewoon inzetten voor onze inwoners", zo klinkt het daar.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 nov 2016
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief