Erfgoedfoto’s op nutskasten historische TERNATse dries

C21

Erfgoedfoto’s op nutskasten historische TERNATse dries

Ontwerpnutskasten_zicht_marktplein
 
Ontwerpnutskastengendarmerie
 
Ontwerpnutskasten_poodstraat
 
Villaret_ternat_markt_omgeving
Omstreeks 1800 was de dries nog een ruig grasveld met hier en daar errond een kleine hofstee. In de noordwestelijke hoek bevond zich "de keyaert", een met stenen bedekte, drassige weide, rondom een soort van bronput, gebruikt als waterreservoir voor in geval van brand en als drinkplaats voor het vee. Dat zie je op de Franse militaire kaart van Vilaret van 1745.
 

Op de nutskasten van Proximus en de gemeente op het Marktplein worden deze week foto’s gekleefd van omstreeks 1900. Ze worden zo geplaatst dat je in de achtergrond de huidige situatie ziet. “De gemeente zet hiermee een nieuwe stap in het ontsluiten van ons erfgoed”; zegt schepen van Erfgoed en Toerisme Guido Van Cauwelaert. Er komen ook nog bordjes met meer uitleg, zoals ook reeds aan het oud gemeentehuis en de pomp van 1900 gebeurde.

“Het Marktplein - tot in 1866 nog Plaets genoemd - verwierf die naam naar de markt, die er sinds 17 november 1859 plaats vindt maar heet desondanks in de volksmond nog steeds de dries ", vertelt ons plaatselijk historicus Frans Du Mong van de Commissie Erfgoed. “De dries wordt voor het eerst vermeld in een akte uit 1446. Vermoedelijk is hij echter veel ouder en mag hij worden beschouwd als de primitiefste kern van het dorp uit de  Nervische tijd, en lang voor de bouw van de oorspronkelijke kerk. Zijn typische ligging op de aansluiting van twee voormalige eeuwenoude hoofdwegen, de "Brucselbane" (Stationsstraat) en de "Natte Straete" (Borredam) en ook zijn historische driehoeksvorm, zijn overduidelijke kenmerken van de Frankische nederzettingen, daterend van de 3e-5e eeuw.

Omstreeks 1800 was de dries nog een ruig grasveld met hier en daar errond een kleine hofstee. In de noordwestelijke hoek bevond zich "de keyaert", een met stenen bedekte, drassige weide, rondom een soort van bronput, gebruikt als waterreservoir voor in geval van brand en als drinkplaats voor het vee. Iets lager, in "de trechter", lag de "borredam", opgeworpen ter beschutting van de "natte straat". Mettertijd raakte de laafpoel echter in onbruik, verdween in 1877 en werd in 1892 vervangen door een gemeenschappelijke water-bevoorradingsplaats — met een zwengelpomp — midden op het plein. “

"We danken nusmaatschappijen Proximus en Eandis en verzamelaar Marcel De Ridder; voor hun ,edewerking aan het project"; besluit schepen Van Cauwelaert.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2017
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024

archief