TERNAT heeft nood aan MEER GROEN

C21

TERNAT heeft nood aan MEER GROEN

002
 

Bomen en planten zijn groen en zorgen voor meer zuurstof en minder fijn stof, maar ook frisse ideeën zijn groen en zorgen voor een betere maatschappij met gelukkiger mensen, en die frisse ideeën vind je meest bij Groen en sp.a Ternat, die samen met progressieve burgers naar de verkiezingen gaan, zeggen de kandidaten van de progressieve lijst spagroen+

De voorbije vijf jaar hebben we in een coalitie met de LVB getracht zoveel mogelijk van die ideeën te verwezenlijken. Een groot deel van het budget ligt al vast met noodzakelijke uitgaven. Je moet personeel betalen en huisvesten, we moesten een zwembad en sportinfrastructuur vernieuwen en cultuur en onderwijs kosten ook geld. Maar met de nodige creativiteit en degelijk bestuur kun je ook centen vinden voor wat extra diensten voor de burger. Zo bespaarde spagroen+ in de afvalsector door nieuwe, voor de gemeente voordeliger, contracten af te sluiten, een afvalvoorkomingsbeleid te voeren dat zorgde voor minder afval en dus minder kosten, en nieuwe inkomsten te halen uit de textielophaling. Allemaal goed voor het milieu en voor de Ternatse portemonnee. En we haalden hier en daar ook wat subsidies binnen. 

Daarmee zorgden we voor meer bomen en planten. We legden een (speel)bos aan in de Muilemlaan, legden een buurtpark aan in de Cantillonwijk, kochten bijkomende gronden aan in het parkgebied Wijmenier en Natuurpark Opalfene. Met gewestsubsies gaan we nu het Valleigebied van de Steenvoordebeek opwaarderen en toegankelijk maken voor de mensen, met knuppelpaden, bruggetjes, picknicktafels, speelelementen en educatie over biodiversiteit, natuur en erfgoed.

Park Kruikenburg kreeg een hondenspeelweide en wordt verder uitgebreid. Het Marktplein werd reeds deels heraangelegd wordt meer en meer een ontmoetingsplaats met boompjes, terrasjes, bankjes en speelelementen.

We ondertekenden een overeenkomst met Natuurpunt om de biodiversiteit te verbeteren. Daartoe kwam er o.a. een subsidiereglement voor bloemenweides en plantten de gemeente bijenvriendelijke hagen en plaatste insectenhotels.

Samen met een vzw werd het probleem van de zwerfkatten aangepakt met een sterilisatiecampagne en voederpunten. We zien er ook op toe dat weidedieren goed verzorgd worden en in de zomer voldoende drinkwater hebben. Eigenaars wordt gevraagd een plaatje met contactgegevens aan hun weide te hangen. Er wordt ook gewerkt aan een vademecum om van Ternat een echte diervriendelijke gemeente te maken: geen paardencarrousels meer op de kermis en respect voor dieren op de jaarmarkt. Het zijn slechts enkele voorbeelden.

We willen dat in Ternat fietsen en wandelen voor een deel de auto-overlast vervangt. . Daarom kwamen er extra fietsenstallingen en camerabewaking aan het station, doen we inspanning om onze trage wegen goed bewandel- en befietsbaar te houden en deden we mee aan de actie " Met belgerinkel naar de winkel", waarbij alle Ternatse deelnemers kans maakten op een mooie fiets en andere mooie prijzen.

Er kwam een fietspad van het station naar de Borredam (in uitvoering) en we werken mee aan twee fietssnelwegen naar Brussel. In Wambeek willen we daarvoor een fietsbrug over de Assesteenweg en we kopen er ook gronden voor aan.

Het nieuwe shoppingcenter zal bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en zal aansluiten op het fietsroutenetwerk. We kopen ook grond aan om de scholen en het kinderdagverblijf via de Kouterweg en de Keizerstraat te verbinden.

Er werd ook beslist om ontbrekende stukjes voetpad (missing links) aan te leggen en voetpaden en overheidsgebouwen  (station, oud gemeentehuis) overal toegankelijk te maken voor minder mobiele mensen met rolstoelen, kinderwagens, enz. Hier is nog een lange weg te gaan en daarom zijn GROEN en sp.a onontbeerlijk in een volgende bestuursmeerderheid na de verkiezingen.

Onze geschiedenis en ons erfgoed zijn voor ons belangrijk. We zijn dan ook gestart met het inventariseren en conserveren van de bestaande archieven. We hebben ook reeds de oude 19de-eeuwse pomp gerestaureerd aan het gemeentehuis. We willen onze geschiedenis en erfgoed ook beter bekend maken bij onze inwoners en ook buiten onze gemeente. Er kwamen informatiebordjes met QR-codes die verwijzen naar de website www.ontdekpajotzenne.be , waarop reeds tientallen culinaire, milieu- en erfgoedplekjes beschreven worden. Ook op de eigen gemeentelijke website kwam extra informatie over ons erfgoed. Ondermeer boeken van plaatselijk historicus Frans Dumong. Op kasten van electriciteits- en telecommaatschappijen werden leuke erfgoedfoto's geplakt die tonen hoe de ruimte errond er vroeger uitzag.

In samenwerking met vzw TreinTramBus werd Ternat een GROENE Halte waar toeristen van station tot station kunnen wandelen op de Bruegelwandeling. Dat kadert ook in ons duurzaamheidsbeleid en klimaatplan, waarvoor we ook elektrische fietsen en voertuigen op natuurlijk aardgas aankochten en elektrische laadpunten installeerden. We willen ook zonnepanelen op onze gemeentegebouwen en daarvoor inwoners via een burgercoöperatieve hun inbreng laten doen.

Er werd een Ruimtelijk Uitvoeringsplan of RUP gemaakt om de open ruimte en de natuur van Klapscheut te beter te beschermen en er werden op het terrein ook al al heel wat aanplantingen met gegarandeerd streekeigen groen ( via de Bosgroep). Een oude eik werd er door een deskundige ook verzorgd (insnoeren). Voor het snoeien van dergelijke monumentale bomen kunnen particulieren voortaan ook gemeentelijke subsidies krijgen. We willen ook een RUP om alle open ruimte te beschermen. Dat is de tegenhanger van het RUP kernversteviging en kernverdichting. Voor grote projecten in onze kernen willen we ook stedenbouwkundige lasten opleggen aan de promotoren, om daarmee de kwaliteit van onze publieke ruimte in de kernen te verbeteren en voor de nodige openbare voorzieningen te zorgen.

Met een bijgestuurd RUP legden we strengere voorschriften op voor een illegaal uitgebreid bedrijf in het centrum van Ternat: betere buffers en regels voor het inrichten van de site. Er kwam ook cadeau voor de illegale uitbreiding in de vorm van een blanco cheque voor een nabestemming wonen, zoals sommigen in de gemeenteraad wensten.

Maar om dergelijke cadeaus aan promotoren ook in de toekomst te voorkomen heeft Ternat nood aan meer GROEN. Want spaGROEN+ is jouw garantie voor een beter bestuur. 

...

Inspraak bevolking...Lama...

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jun 2018
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief