TERNAT in de vorige eeuwen - De Romeinse schuur van het Sibbekensveld
Reconstructie van een spieker of schuur op palen
Bij de uitbreidingswerken van de spoorweglijn 50bis werden er in de Sibbekensveldstraat ook archeologische opgravingen gedaan. Daarbij werden een begraafplaats uit de bronstijd en een schuur uit de late ijzertijd of de Romeinse tijd gevonden. De archeologen vonden ook heel wat aardewerk, zoals kookpotten.
De meest opvallende structuur bestond uit een kringgreppel met een diameter van ongeveer 22 meter die een restant vormt van een funerair monument (grafheuvel) uit de (midden-)bronstijd. De mogelijkheid bestaat dat zich in de onmiddellijke omgeving van de kringgreppel nog meerdere grafstructuren bevinden.
Een 8-palige spieker of schuur wijst op de aanwezigheid van een nederzettingsterrein uit de late ijzertijd of de vroeg-Romeinse periode in de omgeving van het projectgebied. Dergelijke spiekers of bovengrondse voorraadschuren werden aangelegd in agrarisch gebied buiten de eigenlijke nederzetting. De vulling van één van de paalkuilen van de spieker bevatte een versierd wandfragment van handgevormd aardewerk.
Een komvormige kuil bevatte nederzettingsafval uit de vroege ijzertijd. Naast een redelijk grote hoeveelheid verbrande faunaresten werden een aantal wand- en randfragmenten aangetroffen van (kook)potten in handgevormd aardewerk van het type ‘Harpstedt’.
Een stukje tefriet dat als losse vondst werd aangetroffen tijdens de aanleg van het opgravingsvlak is mogelijk afkomstig van een maalsteen uit de ijzertijd of de Romeinse tijd.
Bron https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/ROEV/3935/ROEV3935-001.pdf
07 aug 2020
Guido Van Cauwelaert
Terug