TERNAT - Wandelen tussen watermolens Neer- en Opalfene
Zaterdag wordt de heropende voetweg of trage weg tussen de watermolens van Neeralfene en Opalfene ingewandeld. Het is een van de realisaties van het project Steenvoordebeek dat in 2017 werd opgestart door de gemeente i.s.m. het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie en Natuurpunt. Afspraak om 10 uur aan Cafe Sint-Anneke.
Subsidies voor de Groene Rand
De gemeente kreeg de voorbije jaren subsidies van Vlaanderen en de provincie voor het aankopen en ontwikkelen van natuurgebied in de Steenvoordebeekvallei. Dat gaat o.a. over het parkgebied aan de Kerkweg, de omgeving van Hof ten Berg, de geboorteboomgaard, het natuurgebied aan de Heirbaan en de uitbreiding van Park Kruikenburg. Zie ook artikel Subsidies voor Natuurgebied.
De toekomst: rustplekjes
De trage weg zal nog doorgetrokken worden zodat het volledige traject van het centrum van Ternat naar Sint-Martens-Bodegem toegankelijk wordt. Bovendien zal de site van de spaarvijver aan de Neeralfenemolen – aangekocht door de Vlaamse Milieumaatschappij – ingericht en toegankelijk gemaakt worden. Het wordt een extra groen rustplekje met picknickbanken en vissteigers. Ook de geboorteboomgaard van Ternat, gelegen op het traject van de trage weg, wordt onder handen genomen. Extra picknickbanken, een diversere beplanting en een aangepast beheer, maken deel uit van de opfrissing van deze plek. Deze twee rustplekjes krijgen er bovendien nog een broertje bij: aan de Heirbaan ter hoogte van de Opalfenemolen wordt een bijkomend rustplek gecreëerd.
Eerder verschenen
Subsidies voor Natuurgebied 2 januari 2019
Nieuwe subsidies voor onderhoud monumentale bomen en inzaaien bloemenweides 19 mei 2018
Natuurpunt en gemeente overleggen voor een groenere gemeente 25 september 2015