TERNAT - Erfgoed Ternat verzamelt alle informatie over de geschiedenis en het erfgoed van de gemeente op haar website
Op de website van Erfgoed Ternat vind je de meest volledige informatie over de geschiedenis en het erfgoed van Wambeek, Lombeek en Ternat. De website van wordt nog dagelijks bijgewerkt,
Op de website vind je de meest volledige informatie over de geschiedenis en het erfgoed van Wambeek, Lombeek en Ternat. De website van Erfgoed Ternat wordt nog dagelijks bijgewerkt,
Zo vind je er een overzicht van de auteurs en boeken over Ternat. Voor de geschiedenis begint men met de ontdekkingen gedaan bij archeologische opgravingen in Ternat, Wambeek en Lombeek. Daardoor wordt vooral de aanwezigheid van de Nerviërs en de Romeinen in de drie deelgemeenten duidelijker (artikels hierover verschenen eerder ook reeds in Editiepajot). Je leert er ook meer over de Romeinse uitkijkpost op de Morette, op de grens met Asse en de eerste christelijke nederzetting op de Kerkberg. Naast de algemene geschiedenis over het domein van Gertrudis van Nijvel, de kerken, de bierproductie, Brouwerijen en Hop, ook meer anekdotische verhalen zoals “Varken doodt koe op de Langenhauw in Wambeek in 1695” of “De Ternatse bevolking in 1772.
En zo gaat het verder over de Franse revolutie en Napoleon, De 19de eeuw, het Onderwijs, Het ontstaan van de socialistische beweging in Wambeek, Lombeek en Ternat met een speciale bijdrage over Marie Mulle en Georgette Leempoels, en de artikelenreeks van Johan Anthierens over de Rode Leeuw. Verder omvangrijke bijdragen over WO I, het Interbellum, Wereldoorlog II, en de recente geschiedenis met o.m. ook de Voetbal- en Volleybalgeschiedenis.
Ook een omvangrijke bijdrage over de postkaarten die verscheidene uitgevers uitbrachten over Ternat. Van Nels in 1900, over Schaillee, schilder en winkel Statiestraat, tussen 1903 en 1950, Lagaert, uit Brussel, 1906, , SBP, uit Brussel in 1907, Gillis-Bosman in 1908, enz tot meer recent Breynaert, Vanden Brandt en Cauwel.
Ook een nog onafgewerkte bijdrage over “De geschiedenis achter de gevels” met o.a. de unieke reclamemuurschilderingen in de Ternatstraat en op Hof ten Berg Ternat.
De website wordt nog dagelijks bijgewerkt. Daarnaast is er ook een blog : https://erfgoedternat.blogspot.com/?m=1