TERNAT - Vier scholen sluiten succesvol het traject “Buurten met Erfgoed” af

C21

TERNAT - Vier scholen sluiten succesvol het traject “Buurten met Erfgoed” af

0a925b11-4ef0-45f9-8235-c151e8bc52ac
 

 Het aflopen schooljaar doorliepen 4 Ternatse basisscholen onder begeleiding van ZENDER  het traject “Buurten met Erfgoed”. Leerkrachten uit de tweede graad maakten kennis met nieuwe methodieken en werden ondergedompeld in het Ternatse erfgoed. Het resultaat: nieuwe lespakketten rond het lokale dialect, historische cluedospellen en verassende schooluitstappen dicht bij huis.

De gemeente Ternat en ZENDER brachten dit schooljaar leerkrachten basisonderwijs samen met lokale erfgoedwerkers. Op deze manier wil de gemeente haar steentje bijdragen bij het ondersteunen van het onderwijs en tegelijk kinderen in contact laten komen met het lokale erfgoed.

Cultureel erfgoed lijkt op het eerste zicht immers moeilijk in te passen in het curriculum van de school. Bovendien zijn vele leerkrachten niet meer afkomstig uit de gemeente en is het voor hen minder evident om bijvoorbeeld lokale geschiedenis of bezienswaardigheden in hun lessen te verwerken. Ook voor erfgoedwerkers lijkt de kloof met kinderen vaak te groot om te overbruggen. Door in te zetten op het “Buurten met Erfgoed”-traject wil ZENDER mee de brug maken.

Dat erfgoed wel degelijk een plaats heeft op school werd al snel duidelijk. Meer dan 750 leerlingen van de Ternatse lagere scholen proefden van cultureel erfgoed: de leerlingen van GBS De Kiem Lombeek losten de moord op ’t Serclaes op, kasteel Kruikenburg werd herontdekt door De Droomgaard, molenaar Wies De Troch leidde tientallen leerlingen rond op de Klapscheutmolen, kleuters herontdekten de klassieke poppenkast en verhaaltjes van weleer, GO Horizon zette zelfs haar schoolfeest volledig in het teken van cultureel erfgoed. 

Ook de deelnemende leerkrachten zijn overtuigd. Conny Lievens: “Door leerlingen echte belevingen aan te bieden in en buiten de klas, blijft datgene wat je in de les behandelde echt veel beter plakken. Blijf je erfgoed-bril aanzetten bij alle thema’s die je bespreekbaar maakt in de lessen is dan ook iets wat ik iedere leerkracht zou aanraden.” Erfgoedwerker Dirk Lindemans vult aan: “De leerkrachten zijn de tolken van de erfgoedmedewerkers om erfgoed over te brengen naar de kinderen.” Door het traject “Buurten met Erfgoed” legt ZENDER samen met het lokaal bestuur Ternat die zo noodzakelijke verbinding tussen onderwijs en erfgoed om het lokale culturele erfgoed te borgen voor toekomstige generaties. Met succes want tijdens de jaarlijkse Bloemencorso -erkend immaterieel erfgoed via de Inventaris Vlaanderen nvdr.- werd een volgende generatie corsobouwers warm gemaakt. De kleutertjes van juf Anneleen wonnen zelf de publieksprijs met hun versierde fietsjes. Het lokaal bestuur is dan ook de vele erfgoedvrijwilligers die Ternat rijk is, dankbaar voor hun inzet en de inspiratie die ze tijdens dit traject aan de leerkrachten gaven.

 

Het einde van het schooljaar betekent dan ook geenszins het einde van het “Buurten met Erfgoed”- verhaal in Ternat. Voor de deelnemende leerkrachten is dit immers pas het startpunt van een duurzame samenwerking rond cultuur en erfgoed over de schoolmuren heen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jun 2022
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 16 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 06 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 04 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 03 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mrt 2024

archief