TERNAT - Geen fusieplannen

C21

TERNAT - Geen fusieplannen

0cd285fd-2111-4440-836a-0a35dab9ebee
De meerderheidspartijen hebben niet de intentie om Ternat te laten fusioneren met gemeenten van politiezone TARL of andere aangrenzende gemeenten, antwoordde de burgemeester op een vraag van Steve Convents.
 
8bf6f6d9-3200-4b0f-ad1e-efd695d0eb52
Waarom zou Ternat moeten fuseren? Welke zijn de voor- en nadelen van een fusie? vroeg partij Voor Ternat aan de burger. Maar dat is enkel een partij-initiatief.
 

De meerderheidspartijen hebben niet de intentie om met de gemeente in een fusieoperatie te stappen. Samen met de drie andere TARL-gemeenten wordt er wel een bestuurskrachtmeting uitgevoerd en onderzocht of er nog samenwerking tussen diensten en synergieën mogelijk zijn.

De partij Voor Ternat had in haar huis-aan-huisblaadje de bevolking om haar mening gevraagd over de zin van een fusie-operatie. Aanleiding voor Open VLD-raadslid Steve Convents om aan de meerderheidspartijen te vragen of ze de intentie hebben om de gemeente te laten fusioneren met andere gemeenten. Dat is niet het geval. Samen met de drie andere TARL-gemeenten wordt er wel een bestuurskrachtmeting uitgevoerd en onderzocht of er nog samenwerking tussen diensten en synergieën mogelijk zijn, antwoordde de burgemeester. Raadslid Rutger Belsack (VooruitGroenXL) vroeg of het feit dat de studie enkel met de drie TARL-gemeenten wordt uitgevoerd ons niet reeds in een bepaalde richting duwt. Maar dat is louter praktisch, werd er gezegd.Het samen uitvoeren is vooral finacieel voordelig. Bovendien zijn er vooral tussen de gemeenten van politiezone TARL ook reeds de meeste samenwerkingsverbanden, waaruit heel wat informatie kan gehaald worden.


Een bestuurskrachtmeting is een vorm van zelfevaluatie waarbij op een aantal thema’s wordt gekeken hoe de gemeente ervoor staat. Ze kan worden uitgevoerd als opmaat naar een gemeentelijke herindeling maar kan ook worden gedaan om de kwaliteit te meten. Met kwaliteit als startpunt kijk je ook naar andere mogelijkheden tot verbetering, zoals aanpassen van de interne organisatie en regionale of thematische samenwerkingsverbanden. 
 

Om de fusiegedachte vanaf de nieuwe komende gemeentelijke bestuursperiode die start in 2025 te versterken optimaliseerde de Vlaamse regering al enkele keren de regelgeving door haar meer fusievriendelijk te maken, de keuzemogelijkheden voor de besturen te vergroten en de interpretatieproblemen weg te werken. Een versie dateert van juli 2021 waarbij Vlaanderen onder meer 200 euro per inwoner veil heeft als schuldenovername voor nieuwe fusiegemeenten die 20 à 25.000 inwoners tellen. Voor nieuwkomers met 25 à 30.000 inwoners is dat 300 euro, voor die met 30 à 35.000 inwoners 400 euro en voor een fusiegemeente van meer dan 35.000 inwoners 500 euro. Fusiegemeenten met minder dan 20.000 inwoners komen alsnog niet in aanmerking voor enig financieel voordeel. Om van de huidige financiële voordelen te kunnen genieten moeten de kandidaat-fusiegemeenten wel vóór eind 2023 vrijwillig een fusievoorstel indienen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2023
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 22 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 19 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 10 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido Van Cauwelaert | 30 jun 2024

archief