TERNAT - Personeel haalt opgelucht adem na ontslag gewezen gemeentesecretaris
De gemeente heeft het dienstverband stopgezet met de gewezen algemeen directeur (de nieuwe naam voor de gemeentesecretaris). Die was nog in dienst als directeur. Dat werd aan het gemeentepersoneel medegedeeld en dat haalt opgelucht adem nu de kwelduivel van velen definitief verdwenen is.
Voor veel personeelsleden komt het ontslag veel te laat, want die hebben het bestuur al verlaten omdat ze de pesterijen en bemoeienissen beu waren en/of langdurig thuis waren met een burn-out. Anderen hielden het wel vol en getuigen…
Verdeel-en-heerstechniek en psychologische terreur
“Mijn baas probeerde me eerst te betrekken in zijn machtsspelletjes naar collega’s toe. Toen ik daar niet in wou meegaan, viseerde en isoleerde hij mij. Het was psychologische terreur”, zegt Els, directrice van de gemeentelijke basisschool. Het gaat nu goed met haar. Maar dat was lange tijd niet het geval. De vroegere gemeentesecretaris probeerde haar op allerhande manieren te manipuleren. “Hij probeerde via mij van alles te weten te komen over andere collega’s. Toen ik niet wou ‘meespelen’ verzuurde de zaak helemaal. Hij maakte mij de job onmogelijk en opende zelfs een tuchtprocedure omdat ik zogezegd niet loyaal was aan hem.”
Die tuchtprocedure draaide op niets uit en uiteindelijk werd de algemeen directeur geschorst wegens gesjoemel en kreeg zelf een (veel te lichte) lichte tuchtstraf. Els herstelde daarna van de burn-out die ze opliep. “Het is raar, maar het duurt een hele tijd voor je beseft dat het niet aan jou ligt maar aan hem”, zegt ze. “Nu gaat het goed, ik heb een andere job en vooral een leidinggevende waar ik mee kan praten en me goed bij voel. Dat is zo belangrijk.”
Negatief leiderschap zorgt voor grote schade
Zo’n negatief leiderschap zoals in Ternat heeft grote impact op het welzijn maar ook op de productiviteit van werknemers en dus het resultaat van het bedrijf, zegt Anja Van den Broeck, professor arbeidsmotivatie aan de KU Leuven. Het Vlaams Gewest voerde, na klachten van personeelsleden een forensische audit uit en onderzocht specifiek of er fraude is in de organisatie. De forensische audit stelde vast dat er in het lokaal bestuur een problematische organisatiecultuur heerste, met grote frustraties, verdachtmakingen, ziektes en personeelsleden die hun ontslag gaven als belangrijkste exponent.
Deze vaststellingen waren een bevestiging van wat Audit Vlaanderen reeds in 2020 formuleerde tijdens een gewone organisatieaudit. Een problematische organisatiecultuur vergroot het risico op een problematische werking, fouten en onregelmatigheden en die stelde Audit Vlaanderen ook vast in Ternat.
Geen communicatie
Over de vastgestelde onregelmatigheden heeft de meerderheid nooit willen communiceren naar de bevolking. Alles werd besproken achter gesloten deuren, omdat er ook politici vernoemd werden in het auditrapport. Die namen de algemeen directeur trouwens ook in bescherming.
Er zijn dus ook heel wat politici mee schuldig aan wat misliep in het bestuur. Zowel bij de evaluatie als bij de tuchtprocedure werd hij beschermd, door politici van Open VLD en CD&V, waardoor hij jarenlang zijn gangen heeft kunnen gaan en de gemeente groot verlies leed en veel mensen beschadigd werden.
Els zelf wil zich blijven inzetten om wantoestanden binnen organisaties aan te kaarten en te verbeteren.