TERNAT/DILBEEK - Ook Bodegemse dorpsraad tegen gewijzigd trace fietssnelweg
De Dorpsraad heeft namens de inwoners en verenigingen van Bodegem een bezwaarschrift ingediend tegen het voorgestelde traject van de fietssnelweg F2, die Bodegem met Ternat zou verbinden.
Hoewel wij de noodzaak en het belang van fietssnelwegen volledig erkennen en steunen, hebben wij ernstige bedenkingen bij de huidige routekeuze.
Laten we beginnen met onze verwondering, lees verbijstering, uit te spreken over het feit dat dit openbaar onderzoek in volle vakantieperiode wordt gehouden waardoor waarschijnlijk niet alle betrokkenen de mogelijkheid hebben om bezwaar in te dienen. Bovendien is volgens de geldende procedure inzake Openbaar Onderzoek het gele aanplakbiljet minstens een week te laat uitgehangen, na de start van de bezwaarprocedure. Door het niet respecteren van de aanplakverplichtingen – termijnen – is het openbaar onderzoek ongeldig. Wij roepen dus een procedurefout in en vragen met aandrang om het openbaar onderzoek te verlengen of op een latere datum te hervatten. Komt daarbij dat tot op heden de lokale gemeenschap nooit betrokken is geweest bij de voorbereidende werkzaamheden en vergaderingen inzake dit tracé terwijl de impact voor de Bodegemse gemeenschap toch vrij groot is. De afwezigheid van een ernstig inspraakproces waarbij de plaatselijke bevolking wordt betrokken is onaanvaardbaar.
Onze bezwaren zijn de volgende:
- Hogere kosten door tunnelbouw: Het zuidelijke tracé veronderstelt de bouw van een tunnel naast het station van Sint-Martens-Bodegem, wat duidelijk duurder is in vergelijking met het noordelijke tracé. Dit maakt de zuidelijke route financieel onaantrekkelijker.
- Verlies van privétuinen: Bij het zuidelijke tracé verliezen verschillende Bodegemnaars een deel van hun tuin. In het totaal wordt 19,78 are ingenomen, lees onteigend, gespreid over 20 eigenaars. Eén eigenaar verliest meer dan 80 % van een perceel. Heel wat van die tuinen hebben ook een ecologische waarde (bomen, poelen, amfibieën). Deze problemen doen zich niet voor bij het noordelijke tracé, dat minder ingrijpend is voor de lokale bewoners.
- Vertraging door tunnelbouw en tunnelnetwerk: De aanleg van een tunnel zal de realisatie van de fietssnelweg substantieel vertragen, aangezien er niet alleen extra budget gevonden moet worden, maar de NMBS ook minstens twee jaar van tevoren op de hoogte moet worden gebracht over elke stap in het proces. De eventuele bouw van een fietserstunnel kan niet los worden gezien van de toekomstige autotunnel om de bestaande spoorwegovergang veiliger te maken. Beide tunnels zullen allicht ook gebruikt worden door voetgangers.
- Verlies van landbouwgrond: Het zuidelijke tracé neemt 1500 vierkante meter extra vruchtbare landbouwgrond voorgoed in beslag, door de chicanes die nodig zijn om de fietssnelweg weer van zuid naar noord te brengen, wat een negatieve impact heeft op de lokale landbouw en economie. Vooral het ecologische landbouwbedrijf Plukplek wordt hierdoor getroffen. De baan over de spoorweg (Heirbaan) moet ook heraangelegd worden omdat ze nu te steil is. Alweer extra kosten voor de belastingbetaler die er niet zijn met het noordelijk tracé.
- Weigering van het noordelijke tracé door ANB: Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) is de enige betrokkene die halsstarrig weigert het noordelijke tracé – het voorkeurstracé bij de start – goed te keuren vanwege het belang van een klein natuurgebied. Echter, ook het zuidelijke tracé gaat deels door een natuurgebied, wat hun standpunt inconsistent maakt. Er is een tracé (N2a) dat het tracé van de beek volgt en langs de grens van het natuurgebied loopt en er zijn 2 tracés (N2b en N2c) die het meest waardevolle stuk van het natuurgebied (ter hoogte van het talud langs de spoorlijn) ontzien en het natuurgebied dwarsen op een plaats waar de afstand door het natuurgebied beperkt is. Het natuurgebied zou hierdoor ook – beperkt – kunnen ontsloten worden voor het publiek. Nu is het vrijwel onbereikbaar en onbekend.
- Ecologische en sociale impact: De Dorpsraad van Sint-Martens-Bodegem verzet zich tegen het verharden van een deel van het park van het Castelhof om parkeerplaatsen te compenseren die verloren gaan door de keuze van het zuidelijke tracé. Dit zou het Castelhof, dat binnenkort waarschijnlijk door het gemeentebestuur van Dilbeek verkocht wordt, minder aantrekkelijk maken en het park, dat ook ecologische waarde heeft, aantasten. Het schrappen van onlangs aangelegde parkeerplaatsen is onbegrijpelijk aangezien het parkeerterrein van de NMBS in Bodegem ook wordt gebruikt door inwoners van Ternat, die liever niet betalen voor de spoorwegparking in hun gemeente. Die van Bodegem is (voorlopig?) nog gratis.
- Fietscomfort en veiligheid: Het basisconcept van fietssnelwegen is ‘rechtdoor en beperkte niveauverschillen’. Beide basisconcepten worden met de voeten getreden door het zuidelijke tracé. Het noordelijke tracé is comfortabeler en veiliger voor fietsers, omdat het rechtdoor gaat zonder tweemaal de sporen te hoeven oversteken met tunnels, bochten, chicanes en hellingen. Bovendien wordt de fietssnelweg onbruikbaar voor rolstoelgebruikers omdat de regelgeving inzake hellingsgraad en rustvlakken niet wordt gerespecteerd.
- Verplaatsing van bomen en beek: Langs het zuidelijke tracé moeten volgens de Vlaamse Milieu Maatschappij bomen sneuvelen en een beek verplaatst worden, wat een extra ecologische impact
- Constructie op palen: Het ANB gaat wel akkoord met een constructie op palen in het zuidelijke tracé. Citaat : “Bovendien zal de natuur zich onder de paalconstructie door opnieuw kunnen herstellen waardoor de impact van de aangelegde fietssnelweg tot een minimum beperkt wordt. Bij het ontwerp werd rekening gehouden met een optimale faunapassage waarbij zo weinig mogelijk palen voorzien worden “.
Waarom zou dit anders zijn op het noordelijk tracé?
- Milieusanering: Het ANB beweert dat de natuur onherstelbare schade zou oplopen door de aanleg van de fietssnelweg, maar een deel van het natuurgebied moet nog gesaneerd worden omdat het vroeger gebruikt werd als stort. Ook aan de zuidelijke kant moet nog een stort worden opgeruimd. Voor het ANB is saneren geen prioriteit. Waarom niet, is ons helemaal niet duidelijk.
Wij verzoeken u dan ook met klem om het zuidelijke tracé van de fietssnelweg F2 te heroverwegen en het noordelijke tracé te verkiezen, dat veel goedkoper is, niet voor jaren vertraging zal zorgen, de landbouw ontziet, het Castelhof niet berooft van een deel van zijn park, de eigendommen van de bewoners intact laat en de veiligheid en het comfort van de fietsers waarborgt. Dit tracé heeft de voorkeur van de lokale gemeenschap. Het ANB noemt de natuurschade van het noordelijk tracé “onbetaalbaar” en “onherstelbaar”. Als dit al het geval zou zijn, dan geldt dit evenzeer voor het verlies aan tuinen en park (bewoners en Castelhof). De prijs van het zuidelijk tracé is te hoog, sociaal-economisch én ecologisch, voor Bodegem en zijn bewoners om nog te zwijgen voor de belastingbetaler. Uiteraard moet ook in het noordelijk tracé het natuurgebied maximaal ontzien worden (palen, omleiding via traject N2A, enz.)
Mocht men toch zwichten voor het veto van het ANB dan mag voor de Dorpsraad de fietssnelweg eindigen in Bodegem of een volledig ander tracé volgen, weg van de spoorweg.
Gezien de procedurefout inzake aanplakperiode rekenen wij op een verlenging en of heropening van het openbaar onderzoek, aldus nog de Bodegemse Dorpsraad.
Eerder verschenen: VooruitgroenXL tegen gewijzigd trace fietssnelweg