TERNAT - Minder middelen voor buitenschoolse opvang en aktiviteiten
![Img_1924](/big_pictures/0064/9838/IMG_1924.jpeg?1739435500)
De gemeenten Ternat, Beersel, Lennik, Denderleeuw, Pepingen, Dendermonde en Bever roepen gezamenlijk de Vlaamse regering op tot meer budgettaire duidelijkheid en bijkomende middelen voor de Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA). In een gezamenlijke brief aan het kabinet van minister Gennez onderstrepen zij de dringende noodzaak van een structureel en eerlijk financieringsmodel.
In 2021 startte het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA). Het doel? Evolueren naar een gevarieerd naschools aanbod voor alle kinderen in Vlaanderen. Alle lokale spelers (Onderwijs, Welzijn, Cultuur, Jeugd en Sport …) moeten daarvoor zo goed mogelijk samenwerken. Lokale besturen hebben daarvoor de regie, en vanaf 1 januari 2026 ook de financiële middelen, in handen.
"Dringend budgettaire duidelijkheid nodig voor Buitenschoolse Opvang en Activiteiten in het kader
van het nieuwe decreet"
Karolien Huylebroek is sinds 2 december schepen van kinderopvang en onderwijs in Ternat. “Professioneel was ik bezig met de vertaling van het BOA-decreet naar de praktijk. De harde realiteit leert me dat het decreet inhoudelijk veel mogelijkheden biedt, maar dat een helder budgettair kader volledig ontbreekt. Dat moet dringend aangepakt worden,” zegt Karolien.
Budgettaire onzekerheid bedreigt kwaliteit en toegankelijkheid
Hoewel de Vlaamse regering 80 miljoen euro extra voorziet voor BOA, heerst er op het terrein grote onzekerheid over de besteding van deze middelen. Lokale besturen, zoals Ternat, worden geconfronteerd met zware financiële verliezen. Vanaf 2026 zal Ternat het met 500.000 euro minder moeten doen dan vandaag. De Vlaamse subsidies dalen van € 815.166 naar slechts € 331.228. Tegen 2029 verdwijnt ook de compensatiesubsidie, wat een bijkomende vermindering van 100.000 euro betekent.
Impact op kinderen, ouders en personeel
Deze financiële herverdeling heeft verregaande gevolgen:
- Afbouw van bestaande opvanginitiatieven: Gemeenten die jarenlang hebben geïnvesteerd in kwaliteitsvolle opvang worden nu afgestraft.
- Druk op ouders en lokale besturen:Minder subsidies betekent minder aanbod, hogere kosten voor ouders of extra financiële lasten voor gemeenten.
- Onzekerheid voor personeel: De sector kampt al met een tekort aan medewerkers. Nu dreigen ervaren krachten hun job te verliezen, terwijl de vraag naar professionele kinderbegeleiders blijft toenemen.
Oproep aan de Vlaamse regering
De betrokken gemeenten vragen de Vlaamse regering met aandrang om:
- Een duurzame verhoging van het basisbedrag per kind.
- Extra budget voor regio’s die fors moeten inleveren, om de impact op personeel en ouders te beperken.
- Duidelijkheid over de uitvoeringsbesluiten, zodat lokale besturen hun meerjarenplanning correct kunnen opmaken.
- Bijkomend onderzoek naar financiële scenario’s en inspirerende samenwerkingsmodellen.
“Wij zijn bereid tot overleg, maar verwachten dringend antwoorden,” stelt Karolien Huylebroek, schepen van Onderwijs en Welzijn in Ternat. “Een hervorming zonder duidelijk budgettair kader dreigt de buitenschoolse opvang en activiteiten onnodig onder druk te zetten.”