TERNAT - Restafval swingt verder de pan uit: 213 kilo per inwoner

C21

TERNAT - Restafval swingt verder de pan uit: 213 kilo per inwoner

Editiepajot_ternat_afval_foto_guido_van_cauwelaert
Foto Guido Van Cauwelaert
 

Ternat produceerde in 2008 maar liefst 3.152,27 ton huishoudelijk restafval, zo blijkt uit de cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Dat is 213 kilo afval per inwoner.

In 2007 was dat nog maar 203,60 kilo afval per inwoner. Het gemiddelde voor Vlaanderen is slechts 153,2 kg per inwoner in 2008 (tegenover 155,44 kg per inwoner in 2007). In tegenstelling tot het gemiddelde van Vlaanderen dat blijft dalen blijft het cijfer voor Ternat dus stijgen!
De oppositie dringt al jaren aan op een afvalbeleidsplan. sp.a-gras vindt dat er in de eerste plaats een onderzoek moet komen naar de samenstelling van het restafval in de Ternatse huisvuilzak. Daaruit zou wel eens kunnen blijken dat de maatregelen die sp.a-gras de laatste jaren voorstelde wel degelijk de oplossing bieden tegen de blijvende stijging van het restafval. Groenten-Fruit-Tuinafval of GFT is de belangrijkste fractie in ons huisafval. Daarom moet het gescheiden inzamelen maar vooral het composteren ervan aangemoedigd worden. Om composteren overal mogelijk te maken stelde sp.a-gras voor om gemeenschappelijk composteringsprojecten op te zetten voor appartementsbewoners en andere mensen zonder tuin. De door het gemeentebestuur ter beschikking gestelde bakjes met verluchting - waarin het afval niet rot - zijn hiervoor ideaal. Ik vroeg wel aan het college om ook grotere bakjes te voorzien, zegt Guido Van Cauwelaert van sp.a\b-gras.
Vroeg of laat zal het gemeentebestuur onze voorstellen toch moeten uitvoeren, stelt \b\i sp.a\b0\i0 -gras. Tot in 2006 weigerde de meerderheid bijvoorbeeld in te gaan op hun voorstel om ook kleine huisvuilzakken te verkopen. Dat voorstel was ingegeven door het feit dat het gedrag van de mensen vooral bepaald wordt door financiele stimuli. Gezinnen worden alsmaar kleiner. Als ze verplicht worden om een grote vuilzak te kopen en die is op het einde van de week niet vol met echt restafval dan steken mensen er ook bijvoorbeeld keukenafval en dergelijke bij. Als de restafvalzak kleiner (en goedkoper) is gaan ze ook meer sorteren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 dec 2009
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief