TERNAT - Fietsknooppuntennetwerk

C21

TERNAT - Fietsknooppuntennetwerk

Editiepajot_ternat_fietsknooppuntennetwerk_foto_guido_van_cauwelaert
Foto GVC
 

Vanaf april 2010 zal ook de regio rond Ternat deel uitmaken van het fietsknooppuntennetwerk. Het netwerk verbindt verschillende bewegwijzerde fietsroutes uit de buurt met elkaar via kruispunten en fietspaden. Het systeem bestaat al in heel Vlaanderen en in het Duitstalige gedeelte van ons land. De regio rond Ternat is een van de laatste regio’s waarmee het netwerk zal worden uitgebreid.

Op de website van "fietsnet" kun je eenvoudig een fietsroute samenstellen door de rode bolletjes op de kaart aan te klikken : http://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx
 
In Ternat dringt sp.a-gras al 10 jaar aan op een dergelijke aanpak. In 2005 plaatste de rood-groene oppositiegroep - omdat er geen schot in de zaak kwam – symbolisch een eerste fietswegwijzer.
 
Ontstaan fietsroutenetwerk
 
Het idee van een fietsroutenetwerk is ontstaan in Belgisch Limburg, waar de bewegwijzering in de ondergrondse gangen van de steenkoolmijnen steeds naar bepaalde knooppunten wees. Toen de mijnen gesloten werden en men vormen van zacht toerisme wilde ontwikkelen, werd van dit idee dankbaar gebruik gemaakt door mijningenieur Hugo Bollen, die meewerkte aan groene omschakeling van het Limburgse mijngebied. De fietsknooppunten zijn genummerd en worden in Limburg aangegeven op blauwe rechthoekige borden. Deze borden staan steeds op ooghoogte en bewegwijzeren de fietsroutes in twee richtingen. Het eerste fietsroutenetwerk werd in 1995 in het noord-oosten van Limburg geopend door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dat 5 jaar eerder was opgericht. Bedoeling was om bij een breder publiek waardering op te wekken voor de zorg voor natuur en landschap.
 
Met hulp van Toerisme Limburg is het fietsroutenetwerk uitgebreid over de hele provincie en telt in 2007 1860 km bewegwijzerde fietsroutes, waarvan ongeveer 700 km autovrij. Sinds april 2007 is er een fietskaart van de hele provincie beschikbaar waarin een gedetailleerd overzicht van het netwerk met alle knooppunten en de afstand ertussen, de Fietsonthaal- en Servicepunten, de fietscafés en verblijven, stations, bezienswaardigheden, enzovoort..
 
Het fietsknooppuntennetwerk wordt momenteel steeds uitgebreid. In Vlaams-Brabant is er in totaal al 1270 km, ten noorden en oosten van Brussel:
    * Hageland: gerealiseerd in 2006-2008, 670 km
   * Dijleland, eerste deel van het fietsknooppuntennetwerk Groene Gordel: gerealiseerd in 2008, 280 km
    * Brabantse Kouters, tweede deel van het netwerk Groene Gordel: gerealiseerd in 2009, 320 km
    * Pajottenland, derde deel van het netwerk Groene Gordel: verwacht in 2010.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 dec 2009
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 20 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 12 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 03 nov 2024
Guido Van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 01 nov 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido van Cauwelaert | 31 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 24 okt 2024

archief