BEERSEL - Minderheid jonge gezinnen nog Nederlandstalig

C21

BEERSEL - Minderheid jonge gezinnen nog Nederlandstalig

Klaas_slootmans_partijcongres
Ingezonden foto

Slechts een minderheid van de Beerselse gezinnen die de afgelopen negen jaar kinderen kregen is nog Nederlandstalig. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Vlaams agentschap Kind en Gezin die Vlaams Belang raadslid Klaas Slootmans inkeek

Na drie jaar wachten zijn de nieuwe cijfers voor 2010, 2011 en 2012 van Kind & Gezin beschikbaar. De cijfers zijn al jaren een objectieve graadmeter voor de internationalisering en ontnederlandsing van  steden en gemeenten. Per deelgemeente geven ze een gedetailleerd overzicht van de bevolkingskenmerken bij de jonge gezinnen. Uit de nieuwe cijfers blijkt – nog maar eens - dat Beersel de afgelopen jaren een enorme gedaantewisseling heeft ondergaan.
Zo is met 41.1 procent het aantal Franstalige geboorten nagenoeg even groot als het aantal Nederlandstaligen (45.2 procent). Toch ziet men dat in de drie deelgemeenten Lot (52.2 procent), Beersel (50.9 procent) en Alsemberg (41.3 procent) het aantal Franstalige geboorten het aantal Nederlandstalige ruimschoots heeft ingehaald (cijfers 2012). Het zijn vooral Huizingen (23.3 procent) en Dworp (25.5) die het gemiddeld Franstalig geboortecijfer doen zakken.
Maar vooral de andere thuistalen van de Beerselse gezinnen zijn opmerkelijk. Het aantal gezinnen met een vreemde thuistaal (niet Frans- en niet Nederlandstalig ) verviervoudigde quasi op 9 jaar tijd (3.8 – 13.8 procent). Wanneer men de nationaliteit van de gezinnen bekijkt ziet men al snel hoe dat komt. Zo blijkt meer dan een kwart (27.2 procent) van de pasgeborenen in het afgelopen jaar afkomstig te zijn uit gezinnen waar de moeder niet over de Belgische nationaliteit beschikt. In deelgemeente Lot valt op dat vooral de jonge gezinnen met een Afrikaanse nationaliteit exponentieel steeg. Ten opzichte van 2004 verviervoudigde hun aandeel van 4.5 procent in 2004 naar 21.2 procent in 2012. Iets meer dan de helft (55.3 procent) van de geboorten in 2012 komen nog uit gezinnen met de Belgische nationaliteit ten opzichte van 90 procent in 2004. Niet onbelangrijk om hier aan toe te voegen dat ook de ‘Nieuwe Belgen’ hier deel van uitmaken. Met andere woorden: de autochtone bevolking is aan het verworden tot een minderheid. 
Klaas Slootmans: “Het is duidelijk dat de situatie in Beersel kritiek wordt. Alleen al op het vlak van onderwijs zijn de gevolgen bijzonder nefast. Door de toevloed van anderstalige kinderen zakt immers de onderwijskwaliteit stelselmatig. Zo tonen de internationale PISA-studies aan dat er een waarneembare achterstand optreedt wanneer meer dan één op tien leerlingen een andere thuistaal heeft. Een norm die in Beersel al ruimschoots overschreden is”.
Om tegengewicht te bieden tegen deze nefaste evolutie pleit het Vlaams Belang voor een massief woonbeleid dat er op gericht is om de Nederlandstalige jongeren te ondersteunen in de eigen gemeente te blijven wonen én om nieuwe Nederlandstalige inwijkelingen aan te trekken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 aug 2013
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief