REGIO - Een fietssnelweg van Brussel tot Aalst?

C21

REGIO - Een fietssnelweg van Brussel tot Aalst?

Editiepajot_regio_joris_van_den_cruijce_prov_raadslidkopie
Joris Van den Cruyce. (Ingezonden foto)

Nadat de OMA-fietsroute deels afgevoerd werd, nam provincieraadslid Joris Van den Cruijce een nieuw initiatief om een lange-afstandsfietsroute te realiseren in de regio. Het zwakke punt van de oorspronkelijke OMA-fietsroute was dat ze geen verbinding vormde tussen 2 centrumsteden. Daarom werden de gemeenten Asse, Merchtem, Opwijk en Aalst samen gebracht in een IGBC (intergemeentelijke begeleidingscommissie). Die heeft als einddoel een fietssnelweg te realiseren van Brussel tot Aalst.

Vandaag is alleen de fietsverbinding tussen Brussel en Asse erkend als fietssnelweg. Dankzij die erkenning kan het traject tussen Brussel en Asse rekenen op meer middelen. Het tracé over Opwijk en Merchtem geniet minder subsidie. “Dat komt vooral omdat er minder mensen wonen in Opwijk en Merchtem”, zegt Johan Deleu, schepen voor mobiliteit in Opwijk. “Er zijn te weinig potentiële gebruikers van de fietsverbinding om extra middelen voor Opwijk en Merchtem te rechtvaardigen”.
Maar een aantal enthousiastelingen in beide gemeenten bleven niet bij de pakken zitten. “We willen de fietssnelweg laten doorlopen tot in Aalst”, legt Inez De Coninck uit. “Op die manier komt er een duurzame fietsverbinding tussen twee steden met veel inwoners en veel mogelijke gebruikers. Het hele traject kan dan integraal erkend worden als fietssnelweg. Daarvan profiteren dan alle gemeenten langs het traject”.
Een verlenging van de OMA-route tot in Aalst kan relatief eenvoudig. Tussen Opwijk en Aalst loopt nu al de Leirekensroute. De OMA-route via de Leirekensroute doortrekken tot in Aalst zorgt voor een goede fietsverbinding tussen Aalst en Brussel, maar ook tussen Brussel en Dendermonde (langs de N47), tussen Asse en Londerzeel en ga zo maar door. “Deze grote verbinding zorgt in één klap voor een aanzienlijke uitbreiding van het fietsnetwerk in onze regio”, aldus Joris Van den Cruijce. Vlaanderen is intussen begonnen aan een tunnel voor de Leirekensroute onder de N47, wat een grote verbetering betekent voor de veiligheid van de fietsers.
De gemeente Opwijk heeft nu het concrete initiatief genomen om alle betrokken gemeenten (Asse, Merchtem, Aalst en Opwijk) samen te brengen in een intergemeentelijke begeleidingscommissie (IGBC). Deze commissie kan dan een gezamenlijk tracé bepalen en daarmee naar de overheid stappen. De Stad Aalst heeft al laten weten dat ze het idee ziet zitten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mei 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 21 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 18 sep 2023
Marc Colpaert | 09 sep 2023

archief