REGIO - Europa steunt lokale klimaatactieplannen. Vlaams-Brabant neemt deel aan BEAST
De provincie Vlaams-Brabant neemt deel aan het Europese project ‘Beyond Energy Action Plans’ (BEAST). Dankzij deze Europese steun kunnen lokale klimaatactieplannen voor duurzame energie ook daadwerkelijk uitgevoerd worden.
Lokale besturen in België, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Letland, Kroatië, Italië, Cyprus en Spanje zijn goed op weg 45 miljoen euro te mobiliseren voor investeringen in projecten rond duurzame energie via het Europese project ‘Beyond Energy Action Plans’ (BEAST). Samen zullen die projecten ongeveer 24.000 ton CO2-uitstoot per jaar verhinderen.
8 Vlaams-Brabantse gemeenten gaan voor Europese steun voor duurzame energie
De provincie Vlaams-Brabant neemt deel aan dit Europese project en zet haar gemeenten op weg naar Energy Performance Contracting (EPC), een alternatieve financieringsvorm om bestaande gebouwen energiezuinig te maken.
Op dit ogenblik krijgen 8 gemeenten hiervoor intensieve coaching. Het gaat om Beersel, Halle, St-Pieters-Leeuw, Bertem, Lubbeek, Londerzeel, Meise en Asse. Ze krijgen hulp bij alle aanbestedingsprocedures die nog nodig zijn om uiteindelijk een ESCO (Energy Service Company), een bedrijf dat de nodige investeringen in de gebouwen van de gemeente doet om die energiezuiniger te maken, aan het werk te zetten.
‘Tijdens dit voortraject gaan we in op alle praktische, procedurele en financiële aspecten van deze werking. We willen samen met onze gemeenten versneld werk maken van een energiezuinig overheidspatrimonium. Op die manier geven we zelf ook het goede voorbeeld’. zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.
Europa gaat voor duurzame energie van onder uit
Van de Hebriden tot in Cyprus coachen de partners gemeenten en burgers lokale actoren via een ‘learning-by-doing’-aanpak om energieprojecten voor te bereiden en uit te voeren. De projectpartners en hun doelgroepen wisselen ervaringen uit en versterken op die manier de lokale en regionale kennis over goede partnerschappen en werkbare businessmodellen voor financieel haalbare energieprojecten.
In de negen partnerlanden, België, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Letland, Kroatië, Italië, Cyprus en Spanje, worden zo 23 energieprojecten op de rails gezet. Sommige van die initiatieven leveren al tastbare resultaten op. In Oost-Zweden heeft een eerste gemeente al openbare laadpalen voor elektrische auto’s geïnstalleerd. In Letland is er begonnen met het energiezuiniger maken van een flatgebouw en zijn elektrische wagens aangekocht om het gebruik ervan te promoten. Op de Hebriden (VK) werd een lokale energieleverancier opgericht die de strijd tegen energiearmoede moet aangaan. Op het Kroatische eiland Mljet is beslist laadpalen voor elektrische auto’s en boten te plaatsen.
Tegen 2017 moeten nog veel meer innovatieve en ambitieuze plannen in werkelijkheid zijn omgezet. Projecten gaan over het gebruik van restwarmte, de energiezuinige renovatie van kantoorgebouwen en milieuvriendelijke waterkracht tot energiezuinige straatverlichting, biomassa-warmtenetten, kleinschalige energieopwekking, hernieuwbare energie in handen van plaatselijke gemeenschappen, de commercialisering van golfslagenergie en kleinschalige stroomnetten.
‘Dankzij onze Europese werking kunnen we in partnerships ervaringen en goede praktijkvoorbeelden intensief uitwisselen. Deze samenwerking geeft op die manier duurzame kansen aan onze kennisregio’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor internationalisering.
Meer info: www.beastproject.eu of www.facebook.com/BEASTprojectEU