REGIO - Provincie past steun voor sociaal wonen aan. 10 jaar tegemoetkomingen en renteloze leningen

C21

REGIO - Provincie past steun voor sociaal wonen aan. 10 jaar tegemoetkomingen en renteloze leningen

Editiepajot_ingezonden_provincie_past_steun_aan_voor_sociaal_wonen
 

De provincie Vlaams-Brabant heeft haar reglement voor de stimulering van sociale woningen via sociale huisvestingsmaatschappijen na 10 jaar werking grondig aangepast. Met het geactualiseerde reglement speelt de provincie in op de noden op het terrein.

 

Steun voor sociaal wonen aangepast aan noden

De provincie Vlaams-Brabant geeft sinds 2004 tegemoetkomingen aan de sociale huisvestingsmaatschappijen voor de bouw van sociale huurwoningen. De bedoeling is de achterstand en ongelijke spreiding tegengaan en het Bindend Sociaal Objectief (BSO), het aantal sociale woningen per gemeente, halen. Ze geeft ook renteloze leningen voor de renovatie en de aankoop van grond. De renovatie van deze woningen bestaat uit volledige renovaties en renovatie met het oog op energiebesparende maatregelen. Dit laatste is één van de manieren om de klimaatneutraliteit na te streven.

 

'Niet iedereen heeft het geld om een eigen woning te kopen of te huren. Bovendien is het in onze provincie ook nog eens moeilijker om een eigen woning te kopen of te huren. Een belangrijk middel om het recht op wonen voor iedereen te vrijwaren in onze dure regio zijn de sociale woningen. De realisatie van kwaliteitsvolle en bijkomende sociale huurwoningen is immers een prioriteit in ons beleid. Sociale huisvestingsmaatschappijen zijn hierin onze partners omdat ze zorgen voor een aanbod aan woningen voor mensen die het niet zo breed hebben’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor wonen.

 

In het vernieuwde provinciale reglement werden de voorwaarden voor de tegemoetkomingen aan de sociale huisvestingsmaatschappijen aangepast.

 

In het verleden hield de Vlaamse financiering voor nieuwe sociale huurwoningen geen rekening met de hoge grondprijzen in Vlaams-Brabant. De tegemoetkomingen van de provincie moesten dat compenseren. Het huidige financieringssysteem houdt hier wel tot op zekere hoogte rekening mee.

 

‘Waar we vroeger tegemoetkomingen gaven voor de aangroei van sociale huurwoningen richten we ons nu op een tegemoetkoming voor een herbestemmingstraject, voor kleine projecten van maximum 6 woningen of voor specifieke types van woningen’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

 

Zo’n voortraject onderzoekt de omvorming van gebouwen met een specifieke bestemming, zoals erfgoedsites of leegstaande bedrijfsgebouwen, naar woongelegenheid. Zo stimuleren we de realisatie van sociale woningen binnen het bestaande patrimonium en het behoud van waardevolle gebouwen.

De provincie wil ook kleine projecten van maximum 6 woningen bij sociale huisvestingsmaatschappijen ondersteunen omdat deze vaak door een te laag rendement niet uitgevoerd worden. Dergelijke kleine projecten zorgen ook voor een betere sociale mix.

Door tegemoetkomingen te geven voor specifieke types van woningen wil de provincie de types die nu minder voorkomen bij de maatschappijen te stimuleren. Enerzijds zijn er steeds meer alleenstaanden. Het huidige aanbod van sociale woningen is niet afgestemd op deze evolutie. Anderzijds vinden ook grote gezinnen moeilijker een sociale woning.

De renteloze renovatieleningen worden opgesplitst in renteloze leningen voor totale renovatie van maximum  20 woningen en renteloze leningen voor energiebesparende maatregelen tot een maximumbedrag van 500.000 euro in plaats van maximum aantal woningen. De renteloze leningen voor grondverwerving veranderen niet.

 

10 jaar steun aan sociaal wonen

Het reglement voor de stimulering van huisvestingsinitiatieven kende het eerste jaar een groot succes, zowel bij de tegemoetkomingen als bij de renteloze leningen. Op het vlak van de tegemoetkomingen is dit succes gebleven en waren er steeds meer aanvragen dan er projecten konden toegekend worden. Op het vlak van de renteloze leningen heeft het reglement een aanloopperiode nodig gehad om bekendheid te verwerven maar vonden de maatschappijen zeker de laatste 3 jaar ook hun weg hier naar toe.  Buiten de knik in 2008, te wijten aan een nieuw financieringssysteem op Vlaams niveau, kwamen er hier elk jaar meer aanvragen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 okt 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 19 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief