REGIO - Provincie investeerde 2.260.695,04 euro in nieuwe fietspaden
De provincie Vlaams-Brabant gaf in 2015 2.260.695,04 euro voor 20 fietsprojecten in de gemeenten Aarschot, Bierbeek, Dilbeek, Galmaarden, Haacht, Holsbeek, Keerbergen, Leuven, Londerzeel, Machelen, Opwijk, Roosdaal, Rotselaar, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat.
‘Fietsen is gezond, goed voor het milieu en één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen’.
Gemeenten kunnen bij de provincie Vlaams-Brabant 4 soorten subsidies aanvragen voor de aanleg van meer en betere fietswegen. Het gaat om een subsidie per type fietsinfrastructuur: fietssnelwegen, functionele en recreatieve fietsinfrastructuur. Projecten die hiervoor niet in aanmerking komen, maar nodig of innovatief zijn kunnen een subsidie op maat krijgen.
Leuven en Machelen kregen steun voor fietssnelwegen
Fietssnelwegen zijn snelle, veilige en comfortabele fietsverbindingen tussen locaties met een hoog fietspotentieel.
‘Vorig jaar investeerden we 76.267,54 euro in nieuwe fietssnelwegen’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Leuven ontving subsidies voor het Brugbergpad en Machelen voor het ontwerp van een fietssnelweg op haar grondgebied’.
Fietssnelwegen worden voor 60% gefinancierd door de provincie en voor 40% door Vlaanderen.
16,3 km nieuwe bovenlokale fietspaden
De provincie Vlaams-Brabant werkt aan een bovenlokaal functioneel fietsnetwerk dat de belangrijkste gemeentelijke kernen en attractiepolen voor werken, onderwijs en winkelen met elkaar verbindt. Momenteel telt het ruim 2.300 kilometer fietsroutes.
‘In 2015 kregen Bierbeek, Dilbeek, Galmaarden, Holsbeek, Keerbergen, Londerzeel, Opwijk, Roosdaal, Rotselaar, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat samen 1.967.908,76 euro voor 14 fietsinfrastructuurprojecten’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Goed voor 16,3 km nieuwe en veilige fietspaden’.
Via het Fietsfonds kunnen gemeenten 40% subsidies krijgen via de provincie en 40% via Vlaanderen voor de aanleg van fietspaden op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk.
Aarschot en Haacht werken aan hun recreatief fietsroutenetwerk
Voor de verbinding van toeristische en cultuurhistorische attracties is er een bovenlokaal recreatief fietsroutenetwerk. Fietsen langs de fietsknooppunten is populair. Ook hiervoor kunnen gemeenten 40% subsidies krijgen van de provincie.
‘Vorig jaar ontvingen Aarschot en Haacht samen 64.673,44 euro voor hun recreatief fietsroutenetwerk’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘In Aarschot gaat het om de Demerroute in Langdorp en in Haacht voor een fietsroute door Schorisgat’.
Strategische fietsprojecten krijgen ook steun
Andere waardevolle en kwaliteitsvolle projecten, zoals de aanleg van een fietstunnel of -brug, kunnen een strategische projectsubsidie krijgen.
‘In 2015 kregen zo Aarschot en Rotselaar samen 151.845,31 euro’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Aarschot legde hiermee de fietsbrug aan het station aan. In Rotselaar werd een fietstunnel aan de Abdijlaan gesubsidieerd’.
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/fiets