REGIO - Rituelen en Volkse Spelen

C21

REGIO - Rituelen en Volkse Spelen

Editiepajot_gooik_erfgoed_1
Ingezonden foto
 
Editiepajot_gooik_erfgoed_2
Walter Evenepoel verwerkte het programma in een lied. Foto Felix Merckx
 

Op zondag 24 april is het weer Erfgoeddag. Dankzij de inzet van de lokale organisatoren is er in de regio een boeiend aanbod met meer dan 20 gevarieerde activiteiten die het thema ‘Rituelen en Volkse Spelen’ in de kijker zetten. Men kan leren boogschieten of kaatsen, op ronde langs volkscafés met oude volksspelen of men kan meer te weten komen over rituelen van vroeger en nu in expo’s, workshops en lezingen.

Beleef rituelen of doe mee aan volkse spelen in de gemeenten Bever, Dilbeek, Drogenbos, Lennik, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat. Alle activiteiten in de 11 deelnemende gemeenten zijn gratis.
Vandaag heb je hoogst waarschijnlijk al bepaalde rituelen uitgevoerd zonder het zelf te beseffen. Handelingen die je volgens een vast patroon toepast: opstaan, plasje doen, koffie zetten, jezelf opmaken, partner een zoen geven, enz… 
We spreken nochtans pas echt over rituelen als meerdere personen volgens een vast patroon handelingen uitvoeren. Wereldwijd en door de geschiedenis heen heeft de mens nood gehad aan deze rituelen. In sport, muziek, godsdienst of spirituele beleving, overal komen ze voor. Op Erfgoeddag leer je meer over lokale en universele rituelen in film- en tentoonstellingsmateriaal, en dat op de diverse locaties.
Een greep uit de activiteiten op Erfgoeddag
In Sint-Pieters-Leeuw kan je volksspelen ontdekken in de lokale café’s. Spelen zoals sjoelbakken, tollen en kaarten hoorden vroeger elke zondag bij een cafébezoek. Speel je mee?
In Herne vindt er een kaatswedstrijd plaats met een initiatie voor jong en oud. Daarnaast ontdek je de rituelen van de kaatsers in een unieke expo. Wie weet krijg je zin om een Hernse kaatser te worden!
Wipschieten, touwtrekken, paalklimmen, boogschieten, sjoelbakken en andere volksspelen kunnen getest worden door jong en oud in Gooik. Daar gaat ook een lezing en een boekvoorstelling over de wipschuttersgilde door.
De boogschuttersgilde uit Drogenbos laat je kennismaken met een eeuwenoude traditie vol rituelen. Neem zelf pijl en boog in de hand, geniet van de feestelijke sfeer, doe mee aan de volksdans of daag elkaar uit voor oude volksspelen.
In Ternat kan je oude volkssporten ontdekken langs een wandelparcours. Iedereen kan er naar hartenlust oefenen in stekbollen, meetschieten, bakschieten en zaklopen.
Rituelen
In Bever worden senioren en jongeren uitgenodigd voor een brunch en/of vieruurtje en gaan met elkaar in gesprek. Doorlopend wordt een film getoond met interviews en foto’s over rituelen in Bever.
In den AST in Halle draait het allemaal rond de rituelen in de boekdrukkunst. Kom te weten hoe een boek wordt gemaakt en ga zelf aan de slag in een creatieve workshop.
Dilbeek nodigt een dichter en een kunstenaar uit die hun kijk op rituelen op een unieke manier belichten. Tussendoor kan je aanschuiven aan de gemeenschappelijke tafel voor een ‘reis door het culinaire landschap’.
Wat is de link tussen Kerstmis en de Romeinse Saturnalia? Het Kasteel van Gaasbeek in Lennik grijpt het thema van Erfgoeddag aan om te focussen op decadente rituelen.
Op de Pauwelviering in Galmaarden gaan rituelen al eeuwen samen met feestgedruis. Kom er alles over te weten in de boeiende expo.
Het volledige programma en meer details vind je op www.erfgoeddagpz.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2016
Felix Merckx
Ingezonden en Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 13 okt 2024

archief