REGIO - Provincie bestrijdt water- en modderoverlast

C21

REGIO - Provincie bestrijdt water- en modderoverlast

Editiepajot_ingezonden_logo_vlaams_brabant

De provincie Vlaams-Brabant neemt nieuwe maatregelen tegen water- en modderoverlast. In Dilbeek en Lennik moeten houthakseldammen de schadelijke gevolgen van erosie beperken. Eb in Kortenaken bekijkt de provinciale erosiecoördinator samen met de gemeente en de landbouwers hoe men de erosie kan bestrijden.

'Bij de hevige regen van deze week is er op verschillende plaatsen modder van de akkers gestroomd.'Samen met de gemeenten en de landbouwers werken we verder aan oplossingen voor dit erosie probleem'.

 

De provinciale erosiecoördinatoren hebben in heel wat gemeenten maatregelen uitgewerkt om de kans op modderoverlast te verminderen. Soms zijn dat erosiepoelen, aarden dammen of grasbufferstroken.

Op andere plaatsen kunnen heel beperkte ingrepen al een verbetering met zich meebrengen. Houthakseldammen bijvoorbeeld zijn eenvoudige (en goedkope) constructies, die heel doeltreffend zijn: met houten paaltjes, draadgaas en houthakselsnippers wordt een muur gebouwd, die de modderdeeltjes tegenhoudt en het water vertraagd doorlaat.

 

Houthakseldammen in Dilbeek en Lennik

In Dilbeek veroorzaken onweersbuien modderoverlast op de kruising van de Horekensweg en de Neerveldstraat. Vandaar stroomt water en modder verder naar het kruispunt met de Kraanstraat waar een deel in de riolering terecht komt. Een houthakseldam houdt nu de afstromende grond vast op de akker.

Een houthakseldam van 70 meter lang beschermt de woningen langs de Joseph Van den Bosschestraat in Lennik.

 

'Voor deze werken kregen de gemeenten geen subsidies van het Vlaams gewest. Omdat we van oordeel zijn dat alles in het werk gesteld moet worden om modderoverlast te bestrijden, nemen we 90 % van de kosten voor ons  zodat de gemeenten maar 10 % zelf moeten betalen', zegt gedeputeerde Monique Swinnen. 'Voor de werken in Dilbeek hebben wij een kleine 4.500 euro vrijgemaakt, voor de werken in Lennik meer dan 11.600 euro'.

 

Samenwerken aan erosiebestrijding in Kortenaken 

'Ongeveer een jaar geleden overtuigden we de gemeente Kortenaken van de noodzaak van een erosiebestrijdingsplan. Sindsdien hebben de provinciale erosiecoördinatoren al een groot stuk van de problematiek in kaart gebracht en een aantal knelpunten afgebakend,' zegt gedeputeerde Monique Swinnen. 'De volgende stap bestaat erin om voor die knelpunten ook maatregelen uit te werken'.

 

Om na de goedkeuring van het gemeentelijk erosiebestrijdingsplan meteen aan de uitvoering van de geplande maatregelen te kunnen beginnen, sluiten de provincie en de gemeente Kortenaken nu al een samenwerkingsovereenkomst 'erosiecoördinator' af.

 

De provincie was al erosiecoördinator voor 27 Vlaams-Brabantse gemeenten. Met Kortenaken erbij komt de teller op 28.  De provinciale erosiecoördinatoren helpen de gemeenten bij de administratieve voorbereiding en het ontwerp van maatregelen. Daarnaast geeft de provincie ook subsidies voor de uitvoering van de werken.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jun 2016
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 aug 2024

archief