REGIO - DUOday legt onbenut potentieel bloot

C21

REGIO - DUOday legt onbenut potentieel bloot

_cid_dd_23955d31-365f-49f3-8b3f-d566ab37a745
EP

 Nooit eerder ontving VDAB zoveel nieuwe vacatures als in 2016. Een krimpende arbeidsmarkt hindert echter de invulling van veel van deze openstaande plaatsen. Tegelijk kunnen mensen met een arbeidsbeperking slechts beperkt meegenieten van het verbeterde klimaat. Het is een belangrijke uitdaging om ook voor deze groep kansen te creëren. DUOday gaat deze uitdaging aan. Op 30 maart stellen honderden werkgevers in heel het land een stageplaats ter beschikking aan werkzoekenden met een medische, fysieke, verstandelijke of psychische beperking.

In 2016 verdubbelde bij VDAB de vacaturegroei in vergelijking met het voorgaande jaar (Werkloosheid en vacatures - Jaarbalans 2016 - VDAB). Veel van de vacatures geraken echter niet ingevuld. Demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing en toenemende eisen aan werknemers leiden tot problemen op de arbeidsmarkt.

Dieper vissen
Bedrijven en organisaties dienen zich dus aan te passen aan deze veranderende situatie. Gelukkig voor hen is de vijver van goede werkkrachten veel dieper dan vaak wordt aangenomen. Zo schommelt de werkzaamheidsgraad van mensen met een arbeidsbeperking rond 40%, tegenover 70% bij mensen zonder beperking. Er staat dus nog zeer veel onbenut potentieel te popelen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt. In de afgelopen jaren zijn er diverse initiatieven geïntroduceerd om net die doelgroep blijvend of opnieuw bij het arbeidsproces te betrekken. Functiecreatie is er daar één van.

Takenpakket onder de loep
Functiecreatie is een methode waarbij een bedrijf het takenpakket van bepaalde werknemers onder de loep neemt om de kerntaken aan te duiden. De overige taken worden na overleg uit het pakket gehaald en samengevoegd tot functies op maat van mensen die nu moeilijker de weg vinden naar een job. Op die manier kan je als werkgever een nieuwe arbeidsmarkt aanboren, kan je het hoger geschoolde personeel efficiënter inzetten en mogelijks hun werkdruk verlagen.

Adjunct directeur bij Kind en Preventie, Bjorn Slegers, paste deze methode succesvol toe in zijn organisatie: “Het werd steeds minder haalbaar om het licht administratief werk bij onze huidige medewerkers te leggen. Via Job-Link namen we iemand nieuw in dienst, maar we merkten al snel dat het geen match was tussen die persoon en de redelijk repetitieve taken die er moesten gebeuren. Daarop stelde Job-Link functiecreatie voor. We hebben dan samen een boeiend traject doorlopen. Niet enkel de noden van de nieuwe werknemer werden opgelijst, maar ook die van het huidige personeel en de organisatie. Zo kwamen we tot een nieuw werkpakket waar iedereen baat bij heeft.”

Hoewel functiecreatie dus een win-winsituatie creëert voor bedrijf en werkzoekende, vraagt deze methode een bepaald engagement van een onderneming. Een belangrijke voorwaarde om functiecreatie te laten slagen, is het leren kennen en durven ontdekken van de doelgroep. Bedrijven zijn vaak onvoldoende op de hoogte van de tewerkstellingsmogelijkheden en ondersteuning van deze werkzoekenden. Daarom is een eerste contact noodzakelijk om de drempel en de bijhorende twijfel weg te nemen.

DUOday als opstap naar functiecreatie
Tijdens DUOday stellen bedrijven een stageplaats ter beschikking aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking. De werkzoekende gaat dan in DUO met een werknemer van het deelnemende bedrijf. Dankzij deze sensibiliseringsactie kunnen mensen met een beperking écht tonen wat ze waard zijn. Bovendien biedt deze dag aan werkgevers de kans om kennis te maken met de vaardigheden, de inzet en de mogelijkheden van werkzoekenden met een arbeidsbeperking en met de ondersteunende dienstverlening.

“Ik geloof dat die eerste kennismaking op de werkvloer komaf maakt met veel vooroordelen”, zegt Bjorn. “Daarnaast was het voor ons erg belangrijk dat een initiatief als DUOday bijdraagt tot steun van je personeel. Acceptatie op de werkvloer is cruciaal. Er is immers meer nodig dan het engagement van een werkgever om functiecreatie succesvol te maken.”

Focus op mogelijkheden
Op 30 maart verspreiden partners in verschillende Europese landen met DUOday dezelfde boodschap van hoop en diversiteit: focus op de mogelijkheden van mensen in plaats van op de (vermeende) beperkingen. Wannes Marivoet van vzw GTB, coördinator Vlaamse DUOday: “Het is niet verantwoord om diverse groepen werkzoekenden aan de zijlijn te laten staan. Bedrijven en dienstverleners zijn verplicht om nog meer met elkaar in dialoog te gaan en samen te zoeken naar oplossingen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mrt 2017
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 19 apr 2024
Marc Sluys | 14 apr 2024

archief